De Kersenboom van Villa Kerasia in Milies, Pilion

Overal waar je kijkt in Griekenland zie je de rijdende groentemannen. En nu zijn hun wagens volop beladen met heerlijke, donkerrode kersen. En wat zijn ze lekker! Onlangs waren we in Pílion en de kersenboom van Villa Kerasiá, vernoemd naar deze boom, had zwaar hangende takken van de volle voorraad kersen die eraan hing. Eerder dit jaar werden we al verrast door de bloemenpracht van de boom, en nu gaf ie ons deze grote voorraad vruchten.

We besloten om wat met deze kersen te doen. Allereerst plukten we de kersen en verzamelden ze in emmers en kratten. Het was nog een hele klus om te doen vanwege de grootte van de boom en de hoeveelheid die aan de takken hing. We hadden zelfs een expert erbij gehaald die met een ladder tot ver boven in de boom kon komen. We haalden 3 kratten en 3 emmers vol uit de boom. De beloning voor de plukkers bestond uit een flinke hoeveelheid kersen voor thuis en de buikpijn die ze kregen van het snoepen! Uiteraard ging er een schaal vol naar de gasten van Villa Ortansía dat slechts enkele tientallen meters verderop gelegen is. Een emmer vol ging mee met de hostess Jola die ze uit kon delen aan de gasten van Ross Holidays, die op dat moment verbleven in de overige woningen in Kalá Nerá en Áfissos. We nemen aan dat zij er lekker van gesmuld hebben.

De ruim 60 kg die overbleef hebben we naar de sociëteit van dorpsvrouwen in Vizitsa gebracht, die er voor ons jam van zouden gaan maken. We mochten erbij zijn en ze lieten ons zien hoe ze dit maakten. Tevens wordt door hen glyko tou koutaliou (zoet van de lepel; de zoete lekkernij die vaak in Griekenland en met name in Pílion geserveerd wordt na het eten) gemaakt, onder andere van de firiki, het kleine, zoete appeltje dat vooral in de omgeving van Miliès wordt geoogst. Als u in Pílion bent is het de moeite waard dit eens te proeven. Tevens die van walnoten en vijgen zijn niet te versmaden.

Inmiddels is de jam klaar, in potten gedaan en van een etiket voorzien. Geproefd hebben we ze helaas nog niet. Het wachten is nog op een potje van eigen fabrikaat! Maar we zijn er zeker van dat dit de lekkerste jam zal zijn die we ooit geproefd hebben. Alleen al omdat het de kersen bevat die we zelf van de boom hebben gehaald.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten