Voorjaarsbloemen

Na de koude wintermaanden breekt in maart het voorjaar weer aan. Overal komt de natuur tot bloei en vult het landschap zich met mooie, heerlijk geurende bloemen. Een uitgelezen kans dus om lekker de natuur in te trekken, mooie wandelingen te maken en te genieten van al dit moois. In Griekenland zijn meer dan 6.000 verschillende soorten bloemen en planten te vinden, waaronder enkele zeldzame soorten. Zo groeien er alleen al ruim 200 soorten orchideeën. Wist u overigens dat orchidee is afgeleid van het Griekse woord Orchis?

Orchideeën

Eind januari komen de eerste orchideeën tot bloei, waaronder de Barlia robertiana. Deze reuzenorchidee kan tot meer dan 50 cm hoog worden. Eind februari en begin mei ontpoppen er nog meer, vaak bloeiend tot eind mei. Enkele veel voorkomende soorten zijn de gele spiegelorchis (Oprhys phryganae – lutea), de serapias, die veel in bermen en graslanden groeit, en de Italiaanse orchis (Orchis italica). Deze laatste werd door de oude Grieken ook wel de satyrion, ofwel sater genoemd, afgeleid van een ondeugend boswezen uit de Griekse mythologie.

Sommige orchideeën zijn juist specifiek in een regio of bepaald gebied in Griekenland te vinden. Zo bloeit de Griekse spinnenorchidee (Ophrys spruneri) voornamelijk op Kreta en de Ionische Eilanden en de Orchis boryi op Kreta en de Peloponnesos. De Ophrys reinholdii siert op Chios en Lesbos de natuur. In olijfboomgaarden en op open plekken in bossen zult u de Romeinse orchis (Dactylorhiza romana) regelmatig tegenkomen. De Orchis quadripunctata, een licht gekleurde bloem met vier spikkels groeit juist weer in steenachtige gebieden.

Een kleurenpalet aan bloemen

Met het ingaan van de lente ontpopt een waar kleurenpalet aan bloemen zich in de verschillende regio’s van Griekenland. Op Lesbos komen allerlei anemomen tot bloei. Bijzonder hier is bovendien de Rhododendron Luteum, een zeldzame gele azalea die onder andere te vinden is bij de waterval van Parákila. Verder bloeien er van februari tot eind juli veel klaprozen. Overigens is deze bloem ook in andere delen van Griekenland veelvuldig te vinden in olijfboomgaarden, velden en vlakbij stranden.

Op de Ionische Eilanden, die bekend staan op hun prachtig groene, weelderig begroeide natuur, laten in januari de narcissen en krokussen zich al zien. In maart beginnen de fresia’s te bloeien en in april laten de anjers en geraniums hun kleuren zien. De ontluikende natuur laat zich in deze periode van het jaar van zijn beste kant zien. En naast de bloemen, vullen ook kruiden als rozemarijn, tijm en oregano de lucht met heerlijke geuren.

Langs de weg

Wie in het voorjaar een rondrit met de auto maakt, zal langs de wegkant ook allerlei kleurrijke bloemen en planten zien staan. De stokroos (Alcea pallida) bloeit bijvoorbeeld vanaf half april. Maar ook de wilde peen (Daucus carota), een plant met witte bloemen, en het duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), een plant waar thee van gemaakt kan worden, groeien veelvuldig in velden en bermen. Evenals de zwarte toorts (Verbascum nigrum), die zijn naam te danken heeft aan het feit dat men vroeger de stengels van de bloemen onderdompelde in pek om het vervolgens als toorts te gebruiken.

Rotsachtige gebieden

In de bergachtige en rotsachtige gebieden van Griekenland kleurt de natuur in de lente ook in allerlei prachtige tinten. De Drietandkogelbloem (Globularia alypum) bloeit vanaf eind januari tot begin juni en trekt dankzij zijn zoete geur veel vlinders aan. De Griekse Andoorn (Stachys spruneri), een bedreigde plant, bloeit laag in de bergen vanaf half maart. Wie ooit in Griekenland is geweest, heeft vast ook de oleander (Nerium oleander) gezien. Begin mei laat deze plant zijn roze of witte bloemen zien in kloven en langs rivieren. Verder sieren ook de kappertjesplant (Capparis ovata) en de zeemeerswortel (Cerinthe retorta) het landschap.

Deel met vrienden of reisgenoten