Overzicht nieuws
Home > Klantenservice> Kafenion> Nieuws> Wijn maken in Villa Dafni

Eigen wijn bij Villa Dafni en Villa Lemonia

Het klimaat op Kreta leent zich uitstekend voor het telen van druiven. Het was dan ook niet geheel onlogisch om de wens om eigen wijn te maken in vervulling te laten gaan. Rondom Villa's Dafni en Lemonia op Zuid-Kreta, in de buurt van het dorp Lefkogia, is voldoende grond, dat goed geschikt is voor het planten van druivenstruiken. De eerste struiken werden een aantal jaren geleden geplant en het proces van wijn maken ging van start. Na wat mislukte oogsten, soms door gebrek aan kennis en een andere keer aan liefde voor de planten, zijn we nu de trotse eigenaren van een rijk gevulde wijngaard.

In 2018 konden we al genieten van een smakelijke wijn. Toen werd besloten om de rode en de witte druiven bij elkaar te voegen en zo een natuurlijke en biologische rose te laten ontwikkelen. We hebben wat kenners laten proeven en de meningen waren verdeeld maar in het algemeen goed. Fruitig en vol van smaak, typisch een Kretenzer wijn. Koud gedronken bij een lichte lunch met aangenaam gezelschap een prima wijntje, al zeggen we het zelf.

Door de warme en droge zomer was het dit jaar al vroeg tijd om in ieder geval de rode druiven te gaan oogsten. En vorige week was het zover. Zoet en sappig hingen de druiven zwaar aan de struiken. Deze waren een week ervoor al ontdaan van de netten die op Zuid-Kreta vaak over de planten worden gespannen ter bescherming tegen de sterke zonnestralen en indien er een bui valt, tegen de harde regendruppels. Deze beide elementen van de natuur kunnen fataal zijn voor de oogst.

Tijdens het oogsten werden we bijgestaan door Manolis, Nikos, Kostas en Maria. De druiventrossen werden los geknipt van hun takken en in emmers verzameld. Vervolgens werden ze naar de patitir gebracht, onder de pergola achterin de tuin. Deze is hier speciaal voor gebouwd en is van oudsher de plek waar men vroeger de druiven perste met de voeten. Een kraantje onderin de grote bak laat de vloeistof uit de bak in een vat stromen. In ons geval werd de patitiri niet helemaal volgens traditie gebruikt, maar gingen de druiven door een soort van pletmachine waardoor de sap al grotendeels uit de druiven werd geperst. Dit proces werd enkele malen herhaald en uiteindelijk werd in de patitiri de pitten, takjes en velletjes van de druiven aan een kant geschoven en ging Niko blootvoets de patitiri in om het sap van de druiven met emmers over te hevelen in een vat.

En zo na uren van werken was het resultaat een vat met een dikke 60 kilo wijn. In Griekenland geeft men de hoeveelheid wijn overigens aan in kilo's en niet in liters. Heeft u dat wel eens gemerkt bij het bestellen van een flesje in een taverne? Het suikergehalte is gemeten op 13% wat een uitstekende basis is voor rode wijn. Het restant is verzameld voor het stoken van raki. Dus hier hebben we twee vliegen in een klap.

Over een week zijn de witte druiven aan de beurt. Dus dit jaar gaan we niet voor rose maar voor een volle rode en een fruitige witte wijn. We houden u op de hoogte van het resultaat!

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten