Artemis

Godin Artemis is geboren op Delos. Ze hielp haar moeder leto met de geboorte van Apollo. Op Delos zagen wij de Apollotempel en zoveel meer oudheid. Artemis, Godin van de jacht, de maan en de olijfboom. Latijnse naam van Artemis is Diana. Deze overpeinzingen had ik bij Huize Artemis in Kalyves West Kreta.

/

De Godin Artemis doorkruiste de bergen. Wij keken vanaf het zwembad naar de bergen. Onder een olijfboom zittend met poezen om me heen zag ik de prachtige tuin met bloemen. Overal oleanders, bougainville en geraniums, die voor onze begrippen groot zijn. De sinaasappelbomen waar vruchten aan hingen en die we mochten plukken.

De heer des huizes vertelde dat ze dit jaar hinder hadden van luis in de geraniums. Wat te doen? Wegknippen dat blad dan maar? De terrassen
zijn aflopend en ieder huis heeft zijn eigen bloemen. Er is zelfs een bibliotheek. Neem mee en zet terug wat je wilt. Het zwembad kijkt uit over de baai van Souda en het schiereiland Akrotiri met de airport. In de avond ook een sprookje, die baai van Souda.

Artemis, Godin met haar favoriet de olijfboom. Hoe bijzonder is dan de naam van dit mooie complex. De cicaden zongen elke avond. Heerlijk al konden sommigen er niet van slapen. Het geeft een uiterst relaxed gevoel is mijn mening.

Uiteraard hebben we veel herinneringen opgehaald en bezochten we de nonnen in het St. Kyriaki klooster. Ze openden hun deur voor ons op maandag (tweede Pinksterdag) terwijl ze alleen geopend zijn in het weekend. Verder hebben we op aanraden van hostess Jacquelien een tocht door een kloof gemaakt. Aanvang Fournes naar Therisino en dan door naar Mournies. Een avontuur van de hoogste orde!

Natuurlijk eten in Vamos bij taverna Sterna tou Bloumosifi. Grote bonen (Gigantes) en een avocado-salade. De kokkin is 90 jaar!!
Dan ja….dan naar Stilos. Mooi is de weg er naar toe met oleanders en de sinaasappelboomgaarden. De kuddes schapen die we tegenkwamen. Het verborgen kerkje uit 1898.

Stilos met de grote plataan en de taverna's. Kouneli (konijn) met citroen, salade en patattes gegeten Yammas!

De plaats Kalyves is kleinschalig met een mooi zandstrand en heerlijke Taverna's. Wij waren verliefd op Il Forno (aan het strand). De raki vloeide rijkelijk door onze keel na de maaltijd. Niet vergeten het kleine kapelletje te zien op de havendam met de iconen.

Artemis voor de derde keer bezocht en de charme blijft. De Godin van de olijfboom. Ze waakt en misschien verwacht ze ons nog eens? Heerlijk verblijf van Ross Holidays en zeker niet te vergeten eigenaar Iannis en zijn vrouw Maria, plus de huisdame Kleio die fantastisch schoonmaakt en een vers bloemetje neerzet. Mooi!

AVRIO (tot ziens).

Mw. B.J.Dekker

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten