Dank aan alle Griekse Goden

want, wat was ik aan vakantie toe…

Vakantie ja maar wat een benaming is dit, een veel te simpel algemeen woord, ik denk meer aan iets als, “herstelling”. Ja ik voel mij hersteld en dat ging moeiteloos in en rond de prachtige oude vesting-stad Chania op Kreta. Niet alleen de stad was het natuurlijk, die heerlijke zon en zie de blauw-groene- transparante zee voor je, de bergen, het héle landschap, de mooie mensen én het eten.

Aan de oude haven zijn vele restaurants maar helemaal achteraan, aan het einde van de haven en in de smalle straatjes daarachter “voorbij de toeristen”, dáár zijn de restaurantjes waar de Grieken eten. Zo ontspannen en gezellig met hier en daar live-muziek. Alles is even smaakvol, de olijfolie en sla, de tomaten, uien, knoflook en Feta, alles van eigen vruchtbare zonovergoten bodem. En dan de vis en schaaldieren, zo uit de zee op je bord, en ja, het vlees, gelukkig zo heerlijk ver weg van de Bio-industrie en niet te vergeten de verrukkelijke wijnen, ja, dit alles doet je herstellen.

Ook emotioneel was deze vakantie een hele gewaarwording, wat je in acht dagen kunt beleven, alle indrukken en belevenissen maar vooral de rust en warmte. De grijze luchten in Nederland zijn na zo’n twee-en-een-half uur vliegen verdwenen en je komt werkelijk in een andere wereld. De keuze Kreta, was toch ook enigszins toevallig, op het laatste moment geboekt door een dierbare vriend die mij uitnodigde om onze zestigste verjaardag daar samen te vieren.

Vanuit ons appartement met uitzicht op zee dat iets buiten Chania ligt, liepen we iedere morgen langs de kustlijn naar de stad, zo’n anderhalf uur wandelen. In Chania-stad is veel te zien, zeker in het oudste gedeelte door historische stadsmuren omringt en aan het einde van de dag gingen we moe en voldaan meestal met de bus voor € 1.20 weer terug of s’nachts met de taxi voor € 6,- . Zo Hollands natuurlijk om het over kosten te hebben maar zó betaalbaar was het. Het eten, voor zo’n € 25,- samen, zaten we uren aan tafel met heerlijke gerechten en wijn en na afrekenen van dit alles kwam er nog een flesje Raki als afscheid, gratis bij.

Op een dag zijn we met een gehuurde auto de bergen over getrokken naar de andere kant van het eiland, wat een prachtig landschap met wit-besneeuwde bergtoppen afgetekend tegen de strak-blauwe lucht. Ook zijn we een dagje met een boot de zee op gegaan naar omliggende kleine eilandjes waar je kon zwemmen en duiken naar bijvoorbeeld een vliegtuigwrak uit de tweede wereldoorlog, alle benodigdheden daarvoor waren aan boord.

Ach ja, je moet het gewoon zelf beleven, teveel details niet te benoemen waar juist de gelukkige momenten zitten. De organisatie van de reis en het verblijf was goed geregeld en het appartement voldeed volledig aan wat nodig was, wat rest is… heimwee!

Rob Valkenburg, Amsterdam

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten