Huize Yolanda, Chios

De heer en mevrouw van der Bent hadden een geweldige vakantie-ervaring in Huize Yolánda op Chios. Zij genoten van de goede zorgen van de huiseigenaren, die altijd voor hun gasten klaarstaan. Wat zij voor hun gasten doen, is natuurlijk geen vanzelfsprekendheid. Maar deze gastvrijheid is wel een van de grote pluspunten van Huize Yolánda en kan ook u zomaar overkomen.

Een schitterende studio met een prachtig uitzicht en goed uitgerust met oven, magnetron, broodrooster en van alles aanwezig als je zelf wilt koken. Wat een ontvangst, koffers worden naar de kamer gebracht. Willen jullie water, heb je nog iets anders nodig? Geen probleem, stap in de auto, ik breng je naar de supermarkt dan kan je kopen wat je nodig denkt te hebben. Ik wacht wel, neem je tijd en ik breng je terug naar je appartement. Wil je ‘s morgens vers brood, laat het mij weten en het hangt om half 9 aan de deur. Wat een service. Iedere dag komt Yolánda het bed opmaken en met de stofzuiger door de studio en vraagt ze of alles naar wens is.

/

Heerlijk gewandeld, op de scooter rondgereden veel gezien en meegemaakt. Na een leuke wandeling tussen de mastiekbomen op de weg uitgekomen, even rusten op een steen. Dan stopt er een auto die ons naar de supermarkt brengt waar wij wat boodschappen doen. Daar komen we de man van Yolánda tegen. Hij vraagt wat wij gaan doen. Ik zeg dat ik naar een restaurant wil om wat te eten, maar zegt hij die is ‘s morgens open en gaat vanavond weer open. Hij pakt de telefoon en belt met het restaurant en ze blijven voor ons open. Wat een service.

Veel gastvrijheid op Chios. Leuke wandeling in oud dorpje. Door een lieve Griekse dame uitgenodigd om binnen te komen en haar zelfgebakken koekjes te proeven, een rondleiding door haar huis en de fotoboeken van haar familie bekeken.

Na een fikse wandeling een prachtig terras met een schitterend uitzicht op zee. Jammer, restaurant gesloten. Wij gaan op een muurtje zitten, roken een sigaretje en nemen een slokje water. Dan stopt er een auto er stapt een man uit (eigenaar van restaurant). Willen jullie koffie? Dat lijkt ons wel lekker. Hij pakt een tafel en 3 stoelen gaat koffie halen (frappé). Na een leuk gesprek (gebrekkig engels) wil ik de koffie betalen, maar geen denken aan die is gratis. We bedanken hem en gaan weer huiswaarts.

Vanavond stappen we op de scooter om te gaan eten in Kallimassiá waar we een keer geluncht hebben. Er zitten wat oude mannen aan de koffie. Dan stopt er een auto. De man die uitstapt neemt een grote plastic zak mee naar binnen en keert hem om. De grond ligt bezaaid met riemen, schuursponsjes, zaklantaarns, messen en diverse andere spullen. De oude Griekse mannen kijken of er iets van hun gading bij is en onderhandelen over de prijs. Een leuk schouwspel.

De volgende morgen hangt het brood weer aan de deur, dus tijd voor ontbijt en weer een nieuwe dag. Lekker op de scooter – zwemmen – eten – drinken, leuke dorpjes bekijken en genieten van de mooie uitzichten vanuit de bergen. Dit is vakantie, dit is genieten.

Coby en Dirk van der Bent

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten