Eten in Stoupa op de Peloponnesos

s’ Avonds een uur of negen lopen mijn partner en ik door een nauw straatje vanaf huize Electra richting boulevard. De weg loopt langzaam af en we zijn er na zo’n vijf minuten we vervolgen de weg naar het einde van Stoupa alwaar er verschillende tavernes voor ons opdoemen.

Eén van deze eetgelegenheden verdient onze speciale aandacht, een bilboard aan de buitenzijde met het opschrift in het Nederlands, de “Slager” en in het Engels de “Butcher” en vast staat het ook nog in het Grieks geschreven. De buiten eetgelegenheid biedt nog plaats, twee muziekanten kleuren het geheel op door een bazooka en een gitaar te bespelen. We treden naar “binnen” alwaar een tafeltje en twee griekse stoeltjes met de bekende rieten zittingen ons uitnodigen om plaats te nemen, de tafel wankelt op drie poten en iemand van de bediening komt een opvulling onder de wiebelende poot aanbrengen. Na enig wachten en luisterend naar de heerlijke griekse muziek komt de ober en wij bestellen een ½ liter witte wijn dry van het huis, heerlijk koel en van goede kwaliteit zo beoordelen wij. De ober komt de menu kaart brengen die oranje van kleur is en geplastificeerd, de gerechten staan alleen in het grieks geschreven met een zgn. watervaste zwarte stift. Samen nemen we de kaart door en ontdekken uit de krabbels dat er griekse salade te bestellen is en mijn partner ontwaard uit de kaart lamshops, we lonken de ober en meldt inderdaad het in huis te hebben. Ik wijs iets aan wat ik niet weet wat het is, maar dat is er niet, dan maar wat anders zo denk ik!

Iets anders aanwijzend zegt de ober tot mijn teleurstelling dat hij dat ook niet heeft, nee in de hoek nabij de keuken wijst hij dat is local food. Ik knik, doe dat maar, er komt een wat oudere griekse man tevoorschijn met een spierwitte jas en pakt een enorm hakmes. Uit een soort warmhoud oven komt een enorm stuk vlees tevoorschijn en de “slager” begint zijn werk het fileren van een stuk vlees. Zeer secuur te werk gaande met een uiterste precisie deponeert hij mijn bestelde local food op een stuk vetvrij papier, na gedane arbeid komt de “slager” het mij bestelde persoonlijk brengen. Op tafel wordt het vetvrije papier neergelegd en ik probeer eerst een klein stukje het was werkelijk heerlijk, mijn partner probeert ook en is net zo enthousiast als ik geweldig lekker.

Wij blijven nog even nagenieten, horen en zien de muziekanten, de groep is inmiddels versterkt met de ober die eerder de avond de menu’s op nam zo merken wij tussen het smikkelen door. Al rokend, glazen wijn, zingen, muziek spelen en tussen door nog even de rekening schrijvend voor de gasten die daarom vragen hebben wij een fantastische avond beleefd. Dit is echt grieks zo denken wij!

Ria en Rob Born
Juni 2011

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten