Op de fiets het eiland ontdekken

Een paar jaar geleden had ik een reis geboekt naar Kefalonia, Karavomilos met Ross Holidays. Hierbij heb ik een paar keer een boottrip gemaakt naar Ithaki, Vathi, Kioni en meerdere strandjes.

Ik was gelijk verliefd op het eiland en het dorp Kioni, schilderachtig mooi, maar ook Vathi, zo pittoresk en fotogeniek. Ik hoopte een volgende vakantie hier langer te verblijven dan een dagtrip. En die kans kwam, een leuke last minute, uiteraard heb ik die gelijk geboekt.

Ik hoopte op Ithaki vergelijkbare boottrips te vinden naar Kioni en Frikes, maar helaas, niets was minder waar. Gezien ik geen (auto)rijbewijs heb, en supergraag naar Frikes en Kioni wilde, dan maar op de fiets. Ik had het verhaal gelezen van de reisleiding met de E-bike. En ik dacht, wat zij kan, kan ik ook ... In Nederland doe ik namelijk alles met de fiets, alleen hebben we hier geen bergen, behalve het viaduct dan.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb 3 dagen een E-bike gehuurd, super, je ziet zoveel meer dan in een auto of op een scooter. Mijn bestemming was uiteraard Kioni, daar wilde ik graag heen, zo'n idyllisch en schilderachtig plaatsje. Ik nam de weg langs Stavros, die was minder steil dan de weg langs het klooster.

Ik reed langs Lefki en nam daar even een korte pauze op een bankje om bij te komen na de klauterpartij de berg op. Daarna door via Stavros naar Frikes. Hier hield ik een korte stop voor een koude Mythos op het terras, daar was ik wel aan toe na 20 km fietsen. Wat een heerlijk plaatsje Frikes, erg relaxed, maar bij lange na niet zo mooi als Kioni. Gezien ik weggepest werd door een vervelende wesp, snel door naar Kourvilia Beach, ik was wel toe aan een frisse duik. Daarna richting mijn einddoel. 

Sneller dan ik dacht, zag ik de eerste huisjes en de baai van Kioni. Ik zocht de supermarkt op, de enige die daar is, waar ik de E-bike kon opladen. En ging genieten van het prachtige Kioni.

Het viel me alles mee, het fietsen in een berglandschap. De heenweg was op sommige delen vrij zwaar, vooral de haarspeldbochten bergop, maar ik heb het gered en was trots op mezelf. De terugweg ging supersnel, sneller dan ik dacht, maar deze was ook grotendeels bergaf. Ik zag wel wat dode slangen langs de weg, gelukkig dat ik er niet één trof die de weg overstak, brr ik moet er niet aan denken ... Er liepen wel een paar geiten over de weg, gelukkig kon ik op tijd afremmen.

De andere dagen heb ik nogmaals een E-bike gehuurd en ging ik naar het bergdorp Perachori. De weg was hier dermate steil dat ik zowat stil stond en op eigen kracht omhoog moest fietsen. Daarna ging ik op zoek naar een taverne die ik echter niet vinden kon, toen maar naar mijn lievelingsstrand Sarakiniko Beach voor een koude Mythos en een frisse duik.

De laatste keer, hoe kan het ook anders, nogmaals naar Kioni, via Stavros en Frikes. Deze keer via een aantal bergdorpjes boven Stavros. Ik wilde naar de archeologische opgravingen, maar de bewegwijzering was dermate slecht dat ik het niet vinden kon. Ik dacht van daaruit wel naar Frikes te kunnen rijden ... Dat was ook wel zo, maar slingerend van het ene dorp langs het andere dorp, ben ik toch meer dan 10 á 15 km omgereden. Ach ja, zo zie je nog eens wat. Die dag wel 70 km gefietst, ik vond het wel knap van mezelf.

Ik kan deze toch zeker aanraden; je ziet zoveel meer op de fiets, en dat motortje (de accu wel te verstaan) geeft je een flink duwtje in de rug! Mijn beide buurmannen die ook richting Kioni gingen, maar dan met de auto, dachten dat redt ze nooit zo steil de berg op. Op dat moment zagen ze mij de berg af fietsen tussen Kioni en Frikes. Dat beeld blijft ze altijd bij volgens hun zeggen.

2023, Ithaki
Mevrouw Moeke

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten