Gastvrijheid op het terras

Zomer 2018 waren wij op vakantie in de plaats Vasilikos op het mooie eiland Zakynthos in het gemoedelijke huize Pefka.

/

Op een dag gingen we met onze huurauto op pad om een rondje over het eiland te maken. We hadden iets gelezen over het dorp Orthonies in het noorden en besloten daar heen te rijden.

De auto


De auto werd midden in het dorp geparkeerd op een klein pleintje en we slenterden wat door de mooie straatjes. In de enige taverne besloten een frappe te gaan drinken en tussen een paar oude Grieken genoten we hier volop van (de eigenaresse bracht ons bij de koffie nog gratis eigengemaakte cake). Er bleek achter de taverne in een oude schuur ook een “museum” te zijn waar we onze ogen uitkeken naar de gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden.

Na een vriendelijk goedendag wandelden we terug naar de auto. Op het pleintje aangekomen zeiden we een oud vrouwtje op haar verhoogd terras vriendelijk gedag. Mijn reisgenoten besloten nog een straatje omhoog op te lopen en ik bleef op het pleintje op een muurtje in de schaduw zitten. Even later hoorde ik een stem: het bleek het oude vrouwtje te zijn dat naar mij gebaarde om naar haar terras te komen…..

Eenmaal op het terras


Ik gaf daar gehoor aan en liep naar haar toe. Ik moest op een stoel gaan zitten en zij verdween naar binnen om even later terug te komen met een groot bord vol met watermeloen (karpoesi). Communiceren viel niet mee, maar met handen en voeten maakten we er wat van. Mijn reisgenoten kwamen even later weer beneden en werden ook gelijk naar het terras geroepen. Nadat we de meeste karpoesi op hadden besloten we weer te vertrekken en na haar uitgebreid bedankt te hebben (uiteraard wilde zij niet betaald krijgen voor het fruit), stapten we weer in de auto.

Een ongelooflijke gastvrijheid


Wat een ongelooflijke gastvrijheid hadden we genoten, want waar vind je nog dat een alleenstaande oude vrouw 3 vreemde buitenlanders zomaar uitnodigt op haar terras? Volgens ons is dat echt Grieks en mede een reden om na minstens 20 keer Griekenland er steeds weer terug te keren!
Voor ons was dit een waardevollere ervaring dan de (massa)toeristische trekpleisters van het eiland.

2018, Zakynthos
Dhr. Harkes

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten