Het Griekse Pasen, Oud en Nieuw op Samos

Pasen is in Griekenland het grootste feest van het jaar; het is het feest van de opstanding van Christus en van het begin van de lente, van de natuur die weer opbloeit. In Marathokambos aan de Zuidkust van Samos wordt tot op de dag van vandaag geschoten tijdens de festiviteiten. “op paaszondag om 12 uur barst het bombardement los”, zo vertelt Maria, de eigenaresse van Huize Pantheon ons. “We kunnen het beste op de pier aan de haven gaan kijken, dan kunnen we alles zien; naar boven gaan, het oude dorp in, is niet aan te raden”

Op goede vrijdag, 2 april 2010 zijn we als eerste groep toeristen hartelijk welkom geheten door de burgemeester van Pythagorion. We worden bij aankomst begroet met gezang en dans en iedereen uit Nederland ontvangt een orchidee en een flesje Samos wijn.

De volgende ochtend op stille zaterdag, lopen we van het appartement naar de bakker in het dorp. Onderweg zien we onze overbuurman met zijn muilezel de berg afkomen. We begroeten elkaar: goede morgen en hoe gaat het met u? De muilezel doet wat koppig. Hij heeft er weinig zin in om zijn malse weide te verruilen voor de dorpsstraat, zeggen we tegen elkaar. Wij lopen door. Even later hoor ik een elektrische garagedeur opengaan. Wij kijken om. Onze overbuurman staat voor een spiksplinternieuwe garage. Daar stalt hij zijn ezel. Oud en nieuw!

Op paaszondag; om 12 uur staan we op de pier, we horen het gelui van de klokken en zien dat er wat vuurpijlen op het pleintje bij de haven worden afgestoken. “”Christus is opgestaan””/ “”Hij is waarlijk opgestaan””. Iedereen is vrolijk en blij, maar het is toch niet helemaal het spektakel dat we er van hadden verwacht en verbazen ons een beetje over de waarschuwingen van Maria. Maar dan plotseling wordt er geschoten vanuit de bergen en we horen en zien het bombardement. Oorverdovend en inderdaad een beetje beangstigend. Krijgt Maria toch gelijk! En we begrijpen opeens waarom de muilezel op stal in de garage moest. Oud en nieuw!

Warnsveld, 5 mei 2010 mevrouw Ten Velde

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten