Groot in kleinschaligheid

Een weekje Kreta, Plakias, appartement Erato.  Naast de deur informatie van Ross Holidays met de quote: ‘groot in kleinschaligheid’. Het blijft maar in mijn hoofd.

Het appartement; Niet groot, maar alles erop en eraan; praktisch ingedeeld; superschoon. Ja groots!

Het zwembad: Een klein rond zwembad met een geweldig uitzicht. Het water wordt rondgepompt en het is de tegenstroom die maakt dat als je rustig zwemt, je best lang over een rondje kan doen.

‘Zo traint Maarten van der Weiden ook’, bedacht ik me op een ochtend … Groots!

Plakias is een leuk en levendig kustplaatsje met alle voorzieningen in de buurt, op loopafstand zelfs. We hebben zoveel stranden gezien, over de hele wereld, maar nog nooit een strand waar bloemen groeien én bloeien ... Natuurlijk vonden we vele gezellige tavernes aan het strand, met overheerlijk eten en een zeer vriendelijke bediening. De tafeltjes en stoelen in het zand, onder de bomen, lichtjes aan, zie hoe sfeervol! We voelden ons echt gast en werden na de maaltijd altijd verrast met wat fruit en een glaasje ouzo. Waar kleine dingen ‘groots’ in kunnen zijn.

Om wat van de omgeving te zien huurden we een auto. De vele, kronkelige wegen maakten dat we lang onderweg waren om ergens te komen. Echter, het achterland was zo prachtig en afwisselend, dat we niet ver of lang hoefden te rijden om van de vele verschillende uitzichten en vergezichten te genieten.  Groots …

De kleine plaatsjes waar je onderweg met de auto doorkomt, zijn nog authentiek. Een paar huizen, een ‘doorgaande weg’ waar je maar net door kan of even moet wachten, als er een tegenligger komt.  Onderweg olijfboomgaarden, veldjes, rotsen met plukken begroeiing waar geiten en schapen grazen. Daar kwamen we een herder tegen, die op zijn gemak zijn schapen bijeendreef en de hond, die ontspannen wachtte totdat de schapen overstaken. Stilte alom; alleen de bellen van de schapen waren te horen. Zo’n ‘ gewoon’ tafereel en toch zó bijzonder. Groots!

Tot slot, de kleine taverna bij Preveli, aan het strand met een enorm terras onder de bomen, óp de dag helemaal bezet. Drie mannen, die ‘s ochtends de zojuist gevangen vis schoonmaakten, lopen rond op het terras, legen asbakken en schuiven waar nodig de stoelen aan. Het terras blijft er netjes én uitnodigend uitzien, de sfeer blijft ontspannen, ondanks de toegenomen drukte. Groots ...

Wij hebben een heerlijke, ontspannen week gehad en geweldig genoten van al het goede wat deze relatief kleine plaats ons te bieden had.

Groots!

2023, Zuid-Kreta
Mevrouw Berkelmans en mevrouw Van Dorssen

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten