Lifters

Ook dit jaar boekten we via Ross Holidays onze Griekenland-vakantie. Lefkas werd ‘t en we verbleven in een prachtig huis genaamd “Klio”, daar zat muziek in! Mooi eiland, mooi weer, dus… er op uit met onze toffe, maar kleine Fiat Ibiza. Mijn broer en schoonzus voorin en ik op de achterbank.

Prachtige route was het en alles groeide en bloeide uitbundig om ons heen. Na een tijdlang stijgen begonnen we ons toch af te vragen, of we nog wel op de goede weg zaten. De weg werd slechter en we kwamen nog maar weinig verkeer tegen. De argwaan sloeg toe en toen we bij een bocht in de weg een oud Grieks echtpaar zagen staan bij een kleine taverne, mijn broer stopte en riep met stemverheffing door het geopende portierraam: ‘Vassiliki?’ ‘Ne, ne’ riepen ze terug en gelukkig wisten we dat dat ‘ja, ja’ betekent. De man stak nog 2 vingers op en we dachten ‘helemaal oke toch?’

Net toen we door wilden rijden, deed het echtpaar een paar stappen naar voren, Opa opende het achterportier en duwde oma naar mij toe. Die belandde met haar enorme voorkant tegen mijn zijkant, waardoor mijn andere zijde in het portier werd gedrukt. De oude man liet het hier tot onze verbazing niet bij en hees zijn omvangrijke lichaam naast zijn vrouw op de achterbank en gaf een teken van ’rijden maar’. En ja, wat doe je dan? De oude vrouw begon vlak bij mijn gezicht een verhaal af te steken in het Grieks en hield nooit meer op. Ik verzuchtte nog voorzichtig ‘oke, oke’, maar dat gaf aanleiding tot een nieuwe waterval van Griekse woorden. Haar man liet zich ook niet onbetuigd en praatte er hard tussendoor. Net toen ik dacht: ‘dit houd ik niet lang meer vol’, brulde de man ‘Vassiliki’ en ja hoor, daar beneden zagen we het plaatsje liggen. Nog even proberen lucht te krijgen dus. Bij de haven vroegen we ons af: ‘hoe krijgen we ze eruit’, maar opa riep ’hospital’, rukte het achterportier open, trok zijn vrouw uit de auto en daar sloften ze heen, ons verbouwereerd achterlatend. Dat hadden ze meer gedaan.

We hadden een goede daad verricht, zo voelde dat achteraf bij ons. ‘t Werd een mooie dag daar in Vassiliki!

Anneke Bohle-Botterman
Lefkas 23 mei – 6 juni

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten