Nederlandse juf op Lesbos

Van 24 juli t/m 7 augustus verbleef ik in Huize Pinelopi in het prachtige dorp Molivos op Lesbos.

In juni waren mijn man en ik met vakantie op Lesbos. We ontmoetten weer allerlei vrienden en bekenden, o.a. Tanja, een Belgische mevrouw die een souvenirwinkel heeft in het oude winkelstraatje van Molivos. Omdat ik gestopt ben met mijn werk als leerkracht op een basisschool, vroeg ze mij of ik deze zomer de kinderen, die een Nederlandse moeder en een Griekse vader hebben, Nederlandse les wilde geven.

Na een ‘vergadering’ met de vijf moeders op het terras van To Perasma, besloten we dat ik de kinderen zou ontmoeten. We mochten de plaatselijke bibliotheek als klaslokaal gebruiken en na een uurtje met wat tekenen en vertellen, had ik een goede indruk van de negen kinderen. Ze wilden graag beter Nederlands lezen en leren om de letters aan elkaar te schrijven. De kinderen wilden de volgende week al meteen beginnen. Van zo veel enthousiasme ging mijn ‘juffenhart’ sneller kloppen!
Met de belofte om binnen een week te bellen, namen we afscheid van Tanja.

In Nederland had ik al gauw besloten om in Molivos les te gaan geven. Gelukkig zag ik op de site van Ross Holidays dat ik vrijdag 24 juli een verblijf van twee weken kon boeken in Huize Pinelopi. Dit huis ligt erg centraal in het dorp en ik kon lopend alles makkelijk bereiken.

De kinderen werden verdeeld in twee groepen: een groep van vier kinderen van 6 tot 8 jaar oud en de andere groep vijf kinderen van 10 tot 13 jaar oud. We hebben veel gelezen, spellinglessen gemaakt, geleerd om de letters aan elkaar te schrijven en leuke taalspelletjes gedaan.

Met spelling was met name de ‘oe’ moeilijk. In het Grieks schrijf je die klank zo: ‘ou’. Het woord ‘poes’ werd dus eerst zo geschreven: ‘pous’.

Ook heb ik drie keer met alle kinderen een creatieve les gedaan aan een picknicktafel in het bos. De kinderen hebben dieren van dennenappels gemaakt, stenen van het strand beschilderd tot mooie huisjes en met textielstiften een T-shirt of hemdje versierd.

Helaas moest mijn man in Nederland blijven, maar gelukkig kwam de hostess van Ross Holidays, Eleonora, regelmatig langs om een praatje te maken!

De lessen zijn naar volle tevredenheid verlopen. De kinderen en de moeders hebben me al gevraagd om in 2016 weer te komen. Een uitnodiging die ik graag aanneem!

Lesbos 2015,
Mevrouw De Jong-van Es

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten