Ontdekken van een nieuw Grieks eiland, Kea

We gaan op weg om weer een nieuw Grieks eiland te ontdekken: Kea. Maar voor dat we er zijn, moeten we nog een dagje doorbrengen op het schiereiland Attica in de buurt van de havenstad Lavrio van waaruit we in de vroege avond zullen afvaren naar Kea. Dit is een prima gelegenheid om met onze huurauto de prachtig gelegen ruïne van de Poseidon tempel op Kaap Sounio te bezoeken en daarna een duik te nemen in de zee rond de kaap.

/

De volgende dag gaan we het eiland verkennen en we beginnen in de hoofdstad Loulida. De auto moeten we beneden laten staan, want je kunt het stadje, dat tegen een helling ligt, alleen maar lopend bezoeken. We klimmen door kronkelende straatjes en steegjes langs winkeltjes, wat terrasjes, kerken en nog veel bewoonde huizen. Heel sfeervol. We ontdekken een edelsmid in een wat hoger gelegen deel van de stad, waar we een leuke ring kopen. Omdat er geen auto’s kunnen komen, wordt er nog veel per ezel vervoerd.

Ook vinden we het archeologisch museum, dat bijzonder smaakvol is ingericht en waar we vondsten van het eiland vanaf de steentijd tegenkomen. Een bijzondere wandeling loopt naar een uit de rots gehouwen leeuw. Het verhaal gaat, dat er in de oudheid op het eiland nimfen woonden, maar dat zij werden verjaagd door een leeuw.

Het wegennet op Kea is beperkt en je kunt op een dag het eiland makkelijk rond rijden. Overal liggen in het bergachtige landschap dorpjes met daartussen kloosters, min of meer verlaten, maar de moeite van het bezoeken waard. Sommige kapellen hebben nog resten van fresco’s. Zo ook het Agios Panteleimon klooster, dat in gebruik is genomen door een Griekse boer: hij heeft zijn bed in het kapelletje staan.

Kea is een echt wandeleiland en een tocht die absoluut gemaakt moet worden, is de wandeling naar de ruïnes van de oude stad Karthea heel idyllisch gelegen aan de zuidoost kust van het eiland aan een prachtig wit zandstrand. De tocht van ongeveer een uur is vooral terug een leuke uitdaging; het gaat alleen maar heuvel op.

Wij hebben het idee dat we de enige Nederlanders op het eiland zijn. We komen vooral Grieken tegen en een handje vol buitenlanders. Wij sluiten een zeer sfeervolle week op Kea af met een terugreis per ferry met het vooruitzicht om nog een week naar Andros te gaan. Al vroeg in de ochtend varen we weer naar het vasteland. Omdat de boot naar Andros pas laat in de middag vanuit Raffina vertrekt, brengen we nog een bezoek aan het heiligdom van Artemis in Brauron.

Zo hebben we een nieuw eiland aan onze ‘collectie’ toegevoegd.

Kea 2015,
De heer en mevrouw De Jong

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten