Reisvakantie

Op reis of op vakantie, voor ons waren het altijd twee verschillende ervaringen. De ene keer gingen we gingen we op vakantie: strand, zee, af en toe wandeling of bezoek aan een kerk, stad of dorpje bezoeken. Maar vooral veel rustdagen en weinig activiteit. De andere keer kozen we voor reizen: veel onderweg, veel verschillende overnachtingsadressen, veel ontdekken en ervaren, met af en toe een ‘rustdag’. Onze vakanties waren meestal in Frankrijk of Spanje, vaak met de tent. De reizen gingen naar verre oorden: Zuid-Afrika, Costa Rica, Namibië en Botswana.

De trip naar Kreta, hartje zomer 2023, viel voor ons automatisch onder de noemer: vakantie. Een extra rustige bovendien, vanwege de serieuze rugklachten van mijn man. We waren al blij dat we überhaupt weg konden, na maanden waarin hij alleen maar op bed kon liggen. Maar nog wel beperkt mobiel: 50 meter lopen was wel het maximum.

Dankzij het meedenken van Ross Holidays over geschikte locaties en de assistentie op de luchthavens, konden we toch weg. Even eruit, even een andere omgeving, even niet alleen maar patiënt.

Het was voor ons - als zelfstandige vakantiegangers en reizigers - wel even slikken, om ons zo afhankelijk te voelen. Maar wat was het fijn om te kunnen ‘leunen’ op hostessen Ilona en Susan. Zij zorgden niet alleen voor een warm ontvangst, maar dachten ook mee over geschikte manieren en plekken om nog meer te zien van Kreta. Meer dan alleen de directe omgeving van de appartementen in Kalyves en Plakias. Op zich ook prachtig, maar nu we er eenmaal waren, wilden we ook wel verder kijken.

Ilona en Susan wezen ons de weg naar leuke taverna’s, toegankelijke strandjes en mooie tochten over het eiland 'weg van de massa' in Noord-West en Zuid-West Kreta. Dat gaf ons vertrouwen om zelf op pad te gaan. En wat was het leuk om plekken te vinden waar je letterlijk tussen alleen maar Grieken zit. Zo reden we in het Noorden een dag rond op het ‘schiereiland’ boven Chania. We aten fantastische taartjes bij Koukouvaya en vonden er mooie baaien, zoals Agios Onoufrios en Kalathas. En in het Zuiden ontdekten we onderweg naar Frangokastello bij toeval ‘Peristeres beach’. Het was zondag, alle tafeltjes van de taverna stonden onder de bomen en bijna allemaal waren ze gevuld met Kretenzer families die elkaar daar ontmoetten, eten, dronken, spelletjes speelden en ondertussen af en toe een duik namen in zee: een ‘lazy Sunday’ op z’n Grieks. Wij besloten spontaan dat we daar ook wel aan toe waren en pasten ter plekke onze reisplannen aan. Reisplannen inderdaad, want zo voelde het inmiddels. We waren niet meer ‘alleen maar’ op vakantie, we waren op ontdekking, met onverwachte ervaringen. Dit voelde als reizen, afgewisseld met heerlijke vakantiedagen.

En zo ontstond er een nieuw woord in ons gezin: de reisvakantie. Een nieuw begrip, dat heel veel nieuwe reisvakantiemogelijkheden voor ons opent. Om te beginnen met ten minste nog één keer terug naar Kreta, maar wellicht nog vaker. Want daar valt nog veel meer te ontdekken, ervaren en relaxen!

2023, West- en Zuid-Kreta
Mevrouw en Meneer Lescrauwaet

Heeft u ook zo genoten van dit bijzondere reisverhaal? Lees ook de andere reisverhalen.
Wilt u zelf ook meedoen met de reisverhalen wedstrijd? Stuur dan nu uw bijzondere reisverhaal in en wie weet wint u wel een prijs!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten