Sappige sinaasappels uit de Kambos

De kambos een prachtig gebied op Chios dat zich uitstekend leent om het per fiets te gaan verkennen. Een laagvlakte waar zich vele citrusgaarden bevinden. Nu hadden wij voor een paar dagen een auto gehuurd om zoveel mogelijk van het eiland Chios te kunnen zien en dus hadden wij na een bezoek aan de schitterende plaatsen Pyrgi en Mesta besloten via een gedeelte van de Kambos naar het appartement terug te rijden.

Langs de weg bij een woonhuisje zagen wij een grote hoeveel plastictassen liggen die rijkelijk gevuld waren met sinaasappels en citroenen. Met een eenvoudig bordje stond in het Grieks vermeld dat er fruit te koop was. Terwijl ik de auto bij het huis parkeerde kwam vanuit een steegje naast het huis een oude man naar de weg lopen. Klanten dus werk aan de winkel. Toen wij uitstapten werden hartelijk begroet door deze oude man. De man had een bruin rimpelig ongeschoren verweerd gezicht en lachte vrolijk naar ons. Ondanks de warmte was de man gekleed in een oude grijze lange broek en een overhemd met lange mouwen en droeg een oud strooien hoed. Een verstandige man die weet dat je op hete zonnige dagen gewoon uit de zon moet blijven en ‘s middags je gemak moet houden, maar ja dachten wij, een lekkere bruine tint is ook wel fijn.

Daar sta je dan in je toeristen outfit zoals korte broek en slippers. Waar komen jullie vandaan? was de eerste vraag die hij ons stelde. Het was wel duidelijk dat wij geen Grieken waren. “Wij komen uit Holland” antwoordde ik. “Aaaaaah orea orea” sprak de man die met zijn armen in de lucht gebaarde alsof er geen mooier land op aarde was dan Holland. “Hoeveel kosten de sinaasappels” vroeg mij vrouw in het Grieks wijzend naar de plastic tas die barstens vol zat. “Zo jullie spreken Grieks wat leuk. Deze sinaasappels kosten 5 euro”. De koop was gauw gesloten. Nadat ik had afgerekend kreeg ik twee zoenen op mijn wang. Hierna liep de oude man naar mijn vrouw toe en gaf haar ook twee zoenen op de wang. Mijn vrouw zat nog helemaal in het Nederlandse drie zoenen stelsel en verkeerde duidelijk nog niet in haar zo vertrouwde Grieks vakantie gevoel. Toen de oude man haar twee zoenen op de wang had gegeven en dacht klaar te zijn met het zoen ritueel hield mijn vrouw wederom haar wang bij om de bekende Hollandse derde zoen te ontvangen. “O jee” dacht mijn vrouw duidelijk te laat “Wij zijn in Griekenland”. Waarschijnlijk dacht de oude man “dat vrouwtje wil nog een paar zoentjes van mij nou kom maar op”, waarna hij als een ware charmeur mijn vrouw voor de zekerheid nog maar vier keer zoende. Dat moest toch wel genoeg zijn. Hij vond het prachtig. Een bij hem vergeleken jonge vrouw die bij hem om een extra kusje van hem bedelt . Als een ware casanova liep de oude man nog net niet naast zijn schoenen lopend de steeg weer in. Lachend en hoofd schuddend.

Mijn vrouw kon het niet nalaten te roepen “ja maar in Holland wordt drie keer gezoend”. Het maakte de situatie alleen maar gecompliceerder. Zij kon ter plaatse wel door de grond zakken van schaamte. Terug in de auto zag ik dat haar gezicht door schaamte rood gekleurd was. Het kon natuurlijk ook zijn ontstaan door het gekroel met de ongeschoren Griekse knuffel beer. Elke keer als wij een sinaasappel aten konden wij met moeite een glimlach onderdrukken.

Peter en Heleen Vermolen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten