Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

Bier of wijn, Corfu biedt mogelijkheden

Jaarlijks worden op Corfu het wijnfeest en het bierfestival gehouden. In september en oktober 2016 ben ik bij beide feesten geweest en ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk ben. Maar wat maakt deze evenementen nou zo speciaal?

Jaarlijks wordt in het dorp Arilla op Corfu het wijnfeest gehouden. Een eeuwenoude traditie die nog steeds erg onder de Griekse bevolking leeft. Veel Grieken houden erg veel van wijn en om deze reden wordt nog steeds elk jaar een feest gehouden ter ere van deze drank. Dit feest komt echter niet uit de lucht vallen, maar deze traditie gaat helemaal terug in de tijd, namelijk naar de tijd dat Griekenland werd gemaakt door de Griekse goden.

Zo gaat het verhaal rond dat Dionysos, de god van de wijn en de vreugde, de mensen de kennis heeft gegeven om wijn te kunnen produceren. Tijdens alle feestdagen mochten ze de oude Grieken deze drank in naam van de god Dionysos puur drinken. De rest van de dagen werd de wijn vermengd met water.

Tot op de dag van vandaag wordt jaarlijks nog steeds één dag in het jaar toegewijd aan de, volgens de Grieken zelf, het mooiste geschenk van de natuur naar de mens. Hier kunnen de bezoekers ook kennis maken met alle processen die belangrijk zijn bij het maken van wijn. Van de ezels die de druiven dragen, tot het fijnstampen van de druiven, het rapen van de most en het maken van de wijn. Aangezien het wijnfeest in het teken van de god Dionysos staat, wordt deze dag uitbundig gevierd met veel wijn, muziek, traditionele dansen en héél veel gezelligheid. De bezoekers kunnen met de hand beschilderde kannen kopen, die ze gedurende het feest gratis met wijn mogen vullen, net zo vaak als dat ze zelf willen. Oftewel één groot feest… OPA!


Naast het wijnfeest wordt ook het bierfestival in het dorp Arilla gehouden. Een heel bijzonder evenement, met een mooi verhaal. Het festival is namelijk ontstaan omdat een klein groepje mensen een droom had: een multicultureel festival organiseren om landen met elkaar te verbinden. Het is niet alleen bij een droom gebleven, want sinds 2013 wordt jaarlijks het bierfestival gehouden, met behulp van één ander land, dit jaar met Italië.

Het is een groot evenement en dit kun je goed merken. Het festival telt jaarlijks zelfs 10.000 bezoekers. Op veel plekken wordt gedanst, muziek gespeeld, bier gedronken en er worden traditionele gerechten uitgedeeld aan de bezoekers. Deze worden overigens op het festivalterrein zelf bereid, maar ook gewoon bij de inwoners van het dorp thuis.

Wat dit festival zo bijzonder maakt is de goede en gezellige sfeer. Het festival duurt vijf dagen en overal is wel wat te doen. Er worden verschillende seminars gehouden en lokale producenten krijgen de kans om hun producten aan te bieden. Ook de kleine brouwerij van het dorp staat centraal tijdens dit evenement. Ik heb gehoord dat het biermerk van deze brouwerij zelfs te zien was tijdens de Olympische Spelen in Engeland.

Voor de echte bierliefhebber (waaronder ikzelf), maar ook voor degenen met een passie voor culinaire gerechten, muziek en een mix van verschillende culturen is dit festival een paradijs. Ik heb hier met de lokale bewoners samen gegeten, gedronken en zelfs gedanst. Ik snap wel waarom dit festival zo’n groot succes is geworden. Het is namelijk echt dé plek waar verschillende culturen, mensen en producten bij elkaar komen.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten