Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

/

Een goed begin van mijn dag

“Afgelopen winter had ik tijd om te reizen, wat ik uiteraard met veel plezier doe. Het opsnuiven van andere culturen en het ontmoeten van nieuwe mensen maakt je rijk. Maar wat was ik blij toen ik weer op Samos was en mijn vertrouwde, en zo gemiste, koffie weer kon drinken.

De Grieken drinken hun koffie in het algemeen sterk. Maar in heel veel verschillende varianten. Ook het kantoor van Ross Holidays bracht ik uiteraard een bezoek. Ik kreeg er zelfs een Griekse koffie uit een briki. Uiteraard is dit niet de gangbare manier van koffie aanbieden aan hun gasten, maar deed men dit om mij een plezier te doen. Zo kwam ons gesprek op koffie in het algemeen en hun vragen deden vermoeden dat wellicht meer Griekenlandgangers hier wat over wilden weten. Elders leest u meer over de vele varianten en ook hoe een echte Griekse koffie klaar te maken.

Allereerst is koffie drinken voor ons Grieken niet zomaar iets. Het is een ritueel en begint al bij het bestellen ervan. De bereiding van een goede koffie vraagt aandacht en tijd. Nadat je je koffie hebt besteld duurt het dus een hele tijd voordat de koffie geserveerd wordt. Je vraagt je af of de bestelling wel goed is doorgekomen of zijn ze het misschien vergeten? Totdat de ober in zicht verschijnt. De koffie wordt geserveerd in een wit, dik, stenen kopje. Op de koffie drijft een schuimlaagje dat ontstaat door het koken en noemen we kaimáki. Dit schuim slurpen we naar binnen. Het geluid dat hierbij vrijkomt, maakt de koffie nog lekkerder! De koffie wordt uit het kopje gedronken, zonder de lippen echt aan de rand te zetten. Het is de kunst om het kopje zo licht mogelijk aan te raken tijdens het drinken, of liever slurpen van de koffie. Het glaasje water dat bij de koffie gebracht wordt, is feitelijk om de lippen te koelen direct na het drinken van de hete vloeistof.

Een leuke wetenswaardigheid is dat voornamelijk de oudere vrouwen over de kunde beschikken uw toekomst in de achterblijvende koffieprut te lezen. Mocht u ergens een oude dame bespeuren, laat haar dan eens kijken hoe rooskleurig uw toekomst is. U drinkt uw koffie totdat alleen de drap nog in het kopje achterblijft. Vervolgens zal de dame u vragen het kopje omgekeerd op het schoteltje te plaatsen en hier voor enkele minuten te laten staan. Terwijl u uw gedachten in het kopje verplaatst, zal zij daarna de resultaten voor u uit gaan lezen. De gelovigheid, en dus ook de bijgelovigheid van vele Grieken, doen hen geloven in deze voorspellingen. Misschien is het soms wel een prettige bijkomstigheid als de dame in kwestie zich alleen in het Grieks weet uit te drukken.”

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten