Het gastronomisch erfgoed van Thessaloniki

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen.

We hoeven u niet te vertellen dat de Griekse keuken uitgebreid, fantasievol, gezond en vooral heel erg lekker is. De variaties van eiland tot eiland en van stad tot platteland zijn groots. Daarom bent u in Griekenland steeds in een gebied met een andere smaak en eigen recepten. Athene kent restaurants met internationale invloeden en soms zelfs ook met Michelin-sterren beloond. En dan de traditionele tavernes op Kreta die de basis vormen voor het zogenaamde Mediterrane dieet. Karakteristieke tavernes op de eilanden die zich laten inspireren door de invloeden van de zee. De rijkdom aan keuze van vis, vlees en de vele vegetarische gerechten met groenten en kruiden van de streek en het seizoen. Een veelvoud van smaken die een mens doet watertanden en verlangen naar andere oorden.

/

Thessaloniki is een van de plaatsen die we mogen beschouwen als gastronomische stad. Niet alleen de bezienswaardigheden en de vele koffietentjes langs de kade en op de vele pleinen vormen een aantrekkelijke reden de stad te bezoeken, maar zeker ook de uitgebreide keuze aan restaurants en tavernes lokken de bezoeker. De historie van de stad speelt een belangrijke rol in de smaak van de stad.

Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Turken, Fransen en de joden zijn slechts enkele bevolkingsgroepen die hun stempel achterlieten. Nergens verzamelen verschillende smaken zich aan een tafel als in Thessaloniki. De markten van Modiani Kapani en Bezesteni bieden een kleurrijk pallet aan kruiden en andere etenswaren en vormen een basis voor het samenstellen van een smakelijke maaltijd. Naast de manden met verse kruiden en noten, staan de slagers en visboeren hun waren aan te prijzen. Maar behalve deze handelaren, vindt u hier ook de zogenaamde ouzeri’s en tsipouradika’s, kleine eetgelegenheden waar een ouzo of tsipouro gecombineerd wordt met kleine gerechten. Gerechten waarvan de recepten sinds generaties in families worden overgedragen worden geserveerd in sfeervolle omgevingen. Pijnboompitten, rozemarijn, munt, sesamzaad ontmoeten de aubergine, de courgette, artisjokken en venkel op weg naar een verrukkelijk gerecht. Kruidige smaakmakers als kaneel en nootmuskaat komt u tegen in zowel hartige als zoete gerechten.

Op de pleinen ziet u zeker ook de verkopers met hun enorme potten met salepi, een dikke drank gemaakt van orchideeënzaad en kaneel, van Ottomaanse origine. En natuurlijk de venters die met dienbladen gevuld met koulouri, de ringen van brooddeeg met sesamzaad, over straat gaan. Ook bougatsa, verschillende lagen filodeeg, gevuld met room met kaneel of met kasseri, een kaas met oorsprong Thessaloniki. De koolbladeren die in heel Griekenland voornamelijk met rijst en soms ook met gehakt gevuld worden, worden in Thessaloniki gevuld met garnalen. Gerookte aubergines met yoghurt, tahin en verse munt. Gekookte vis in bakpapier gerold met uien en black eyed peas. Dit zijn slechts enkele gerechten die getuigen van de aanwezigheid van andere volken in deze stad. Door hun smaak vormen zij een kleurrijke basis voor een goed gevulde dis.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten