Milies, Vizitsa & Pinakates

Een bezoek aan deze drie dorpen brengt u dichter bij de geschiedenis, tradities en cultuur van een van de mooiste gebieden van Griekenland, het indrukwekkende Pilion.

Indrukwekkende landhuizen, kalderimia en dorpen verborgen in het groen met een adembenemend uitzicht over de kust van de Pagasitische Golf. De dichter Giorgos Drosinis beschreef in 1902 de berg van de Centauren al als de berg waarin de schoonheid van alle bergen wordt verenigd, de trots aller bergen, en in de jaren tachtig waren deze dichtregels uit zijn ‘Hymne aan Pilion’ op alle ansichtkaarten uit Pilion te lezen. Verzen die overal en altijd in deze streek van toepassing zijn; op de paradijselijke stranden met de smaragdblauwe zee tot op de traditionele dorpen, gehuld in wintermist of in het stralende zomerlicht.

 • Milies
 • Milies
 • Milies
 • Milies
 • Milies
 • Milies
 • Pinakates
 • Pinakates
 • Pinakates
 • Pinakates
 • Pinakates
 • Pinakates
 • Vizitsa
 • Vizitsa
 • Vizitsa
 • Vizitsa
 • Vizitsa
 • Vizitsa
/

Het beroemde en kosmopolitische Milies

Milies weet vanwege zijn schoonheid en geschiedenis al jaren zijn bezoekers te bekoren. Levend bewijs van een glorieus verleden zijn de trein en de kerk die bekend staat om de prachtige akoestiek. De BBC maakte hier zelfs opnames voor een documentaire over klassieke muziek. Alhoewel het allang niet meer de enige wegen zijn, klinken nog steeds de voetstappen van de bezoekers door de honderden jaren oude kalderimia. Het bekendste pad is dat vanaf het oude treinstation naar het plein waar de tavernes in de schaduw van de grote plataan een aangenaam rustpunt vormen. Aan de rand van het plein bevindt zich de oude bibliotheek met de naam ‘Psychi Akos’, therapie voor de ziel, waar een schat aan oude boeken, foto’s en geschriften wordt bewaard. Het belangrijkste relikwie echter is de vlag uit 1821, het jaar dat in Milies de opstand tegen de Turkse overheersing begon. Vlak bij de bibliotheek, in het gebouw dat dienst doet als gemeentehuis, is eveneens een klein volkenkundig museum gevestigd met traditionele kledij uit de afgelopen eeuwen en voorwerpen uit het dagelijks leven.

Vizitsa, een dorp waar traditie en moderniteit harmonieus in elkaar overlopen

Vizitsa is het eerste traditionele dorp op Pilion en een van de eerste in Griekenland dat de ‘Gouden Appel’ won, een prijs voor traditionele nederzettingen die bijzonder goed onderhouden worden. Het hele dorp is een levend monument van de indrukwekkende Pilioritische architectuur en de imposante tegen de berghellingen gelegen landhuizen (‘archontika’) onderlijnen de unieke cultuur en tradities van deze plaats. Twintig van deze landhuizen zijn volledig gerestaureerd en op de kaart bij de parkeerplaats, naast de bron tegenover de dorpskerk, vindt u de locatie van deze huizen. Dit is een ideaal startpunt voor het ontdekken van Vizitsa.

Tegenover de parkeerplaats staat de Zoodochos Pigis kerk, niet alleen een religieus en historisch monument, maar tevens het levende bewijs van de volharding en toewijding van de inwoners om de plaatselijke tradities in stand te houden. Deze kerk heeft door de tijd veel te lijden gehad. Nadat hij in 1725 was gebouwd werd de kerk in 1821 door de Turkse overheersers in brand gestoken. Twee jaar later werd hij herbouwd, maar ernstig beschadigd tijdens de aardbevingen van 1864, 1955 en 1957. Hierop werd de kerk gesloten. Nadat in 2021 de laatste restauratie werd afgerond is de kerk met zijn prachtige interieur weer voor alle bezoekers toegankelijk. Het is beslist de moeite waard deze basiliek even in te lopen om het oude houten altaarstuk met de ongebruikelijke blauwtinten te bekijken, net als de van buiten onzichtbare koepels met holten in de vorm van potten die voor een betere akoestiek zorgen.

In de omgeving van de kerk heeft men een prachtig uitzicht over de stranden van Kala Nera, Koropi en Paradisos. Wandelliefhebbers komen hier graag vanwege het 8 km lange pad dat naast de kerk begint en naar Argyraika leidt, een nederzetting dicht bij een aantal van de beroemdste stranden van Zuid-Pilion.

Heuvelopwaarts leidt een kalderimi naar het plein. Links bevindt zich een van de meest karakteristieke gebouwen van Pilon, het Blanes landhuis, en rechts ziet u een stenen bron. Hier is ook het Erodios café gelegen. Op warme dagen is het hier onder het genot van een kop koffie en een sappig perentaartje goed toeven onder de grote vijgenboom op de schaduwrijke binnenplaats met veel bloemen en heerlijk geurende basilicumplanten. Even verder op het plein, in de schaduw van twee grote platanen, zijn drie tavernes en twee cafés met een ruime keuze aan eten en drinken. Vergeet u vooral ook niet uw fles met water uit de bron te vullen.

Een aanrader voordat u uit Visitza vertrekt, is een bezoek aan het vrouwencollectief ‘Esperides’ in de voormalige school van het dorp. Dit collectief werd in 2011 door 7 vrouwen opgericht met het idee hun zelfgemaakte traditionele producten te promoten om zo de van geslacht op geslacht doorgegeven recepten eer aan te doen. Hier vindt u zoetigheden (glyko tou koutaliou) gemaakt van onder andere fyriki, de lokale kleine appelsoort, jam, honing, koekjes en likeur. Het gaat hier om pure producten zonder toevoeging van kunstmatige conserveringsmiddelen. Vraagt u vooral ook naar de zeldzame delicatessen ‘tsitsiravla’, de ingelegde bloesem van de wilde pistachenotenboom. Deze wordt aan het begin van de lente geoogst en is een heerlijke toevoeging aan de Griekse salade of in combinatie met een stukje kaas en tomaat een ideale meze voor bij de tsipouro.

Pinakates, een dorp waar steen en het verleden een hoofdrol spelen

3 kilometer verderop ligt het dorp Pinakates, een dorp dat al bij de eerste aanblik grote indruk maakt. De parkeerplaats bevindt zich bij de bron langs de weg. Hier is ook de bushalte met een kleine open bibliotheek waar de inwoners boeken achterlaten zodat de passagiers iets te lezen hebben terwijl ze staan te wachten. De trappen naar beneden leiden naar de dorpskerk en het plein met de grote marmeren bron uit het jaar 1894. Hier vindt u een kleine bakker in een gebouw uit 1864 en de dorpstaverne ‘Pinakoti Pinakoti’ met tafels in de schaduw van de grote plataan. Neemt u vanaf het plein een van de vele geplaveide straatjes en laat u door het geluid van stromend water langs de talloze stenen landhuizen met hun kenmerkende Pilioritische architectuur en bloemenpracht leiden.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten