Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

“In vroeger tijden beleefde men de tijd in manen. Een jaar bestond uit 12 manen, van nieuwe maan via wassende, of komende, maan via volle maan naar krimpende maan. Tegenwoordig is dit natuurverschijnsel uiteraard niet anders, maar hebben we andere middelen om met de tijd te leven. Wat ik op 12 juli jl. ervaarde was wel bijzonder. Ik was getuige van een zogenaamde supermoon. Volle maan trekt mijn aandacht altijd al wel en ik geloof ook in de invloed van de maan. Je energie neemt toe naarmate de maan groeit. Maar nu was het dus supermoon. En gezien ik voor Ross Holidays steeds op zoek ben naar de bijzonderheden van mijn land, was dit een mooie gelegenheid voor een verhaal.

Het fenomeen supermoon

Op een doodgewone zaterdagavond reed ik tegen met mijn jeep door de bergen richting huis. Het begon al te schemeren en de maan rees langzaam boven de bergtoppen uit. Ik had dit al vaker gezien, maar juist deze dag zag de maan er magisch uit. Hij was vol, erg groot en zo fel dat het haast onwerkelijk leek. Ik was getuige van een supermoon.

Na even gestopt te zijn om van het uitzicht te genieten, vervolgde ik mijn weg naar het dorp. Eenmaal daar aangekomen, heerste er gezellige drukte. Vele mensen waren de straat opgegaan om de grote en heldere maan te zien. Ik sprak een man aan en hij vertelde mij dat een supermoon optreedt wanneer de maan vol is en op datzelfde moment zijn perigeum bereikt; het punt van de baan om de aarde waar de afstand tot de aardbol het kleinst is. Dit woord is afgeleid van het Griekse perigeion, wat ‘dicht rond de aarde’ betekent.

Hij vertelde me verder dat er tijdens de zomermaanden drie supermoons te zien zullen zijn; op 12 juli, 10 augustus en 9 september. Met name die op 10 augustus zal bijzonder zijn, omdat deze nog groter en helderder waarneembaar zal zijn dan de andere twee. De man vervolgde zijn verhaal en zei me dat er tijdens de supermoons op vele plekken in Griekenland volle maanvieringen georganiseerd worden. Monumenten, musea en archeologische plaatsen met opgravingen, zoals in Iréon op Samos en het oude fort in Corfú-stad, zijn dan tot laat op de avond voor het publiek geopend zodat men kan genieten van het maanlicht dat een sluier over het historische erfgoed legt. In samenwerking met culturele verenigingen, lokale organisaties en vrijwilligers worden bovendien diverse evenementen, zoals muziek- en theatervoorstellingen en rondleidingen georganiseerd op diverse locaties en bestemmingen.

Maar wat mij in het bijzonder intrigeerde aan het verhaal was een mythe over dit natuurverschijnsel. Ik kende wel enkele legendes over de maan en over heksen, vreemde wezens en wolven die tevoorschijn zouden komen bij het felle licht. Maar deze mythe had ik nog niet eerder gehoord. De man vertelde mij dat de archeologische plaatsen met opgravingen eigenlijk poorten vormen naar een parallel universum. Ten tijde van de supermoon zouden deze plaatsen extra krachtig zijn. Zo krachtig, dat het voor de mens niet te bevatten is. Er zou op dat moment zelfs het gevaar bestaan dat, wanneer er een archeologische plaats wordt bezocht, men naar een andere dimensie getransporteerd wordt. Waarschijnlijk verklaart u mij nu voor gek, maar een bijzonder verhaal is het wel. Gelovend in oude krachten, zou er best iets van waarheid in kunnen zitten. Dit verhaal deed mij overigens denken aan een andere mythe over de kracht van de natuur. Maar over dat natuurverschijnsel vindt u hier meer.

Met 10 augustus in aantocht verheug ik me in ieder geval nu al op de supermoon die dan weer te zien zal zijn. Als u dan ook in Griekenland bent, reserveert u dan vast een tafeltje aan de rand van het water en neem uw moment om te genieten van dit bijzondere schouwspel van de natuur. Op diverse plaatsen in Griekenland worden evenementen georganiseerd die het schouwspel nog meer dimensie geven.”

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten