Home > Klantenservice> Kafenion> Savvas in Griekenland> Het verhaal achter het proosten

Me ton Savva stin Ellada

Mijn naam is Sávvas en voor Ross Holidays reis ik door mijn prachtige land en verwonder ik me over de vele gebruiken, mythes en verhalen. Mijn verwondering deel ik met plezier met u de komende tijd.

/

Het verhaal achter het proosten

Een gezelschap van Grieken zit in een café waar ze samen eten en wijn drinken. Wanneer de wijn gebracht wordt, rijzen de Grieken hun glas omhoog en roepen ze “Geia masss!”. Gevolgd door glas gerinkel. Geia mas is de korte benaming voor ‘stin ygei mas’ wat ‘op de gezondheid’ betekent. Grieken drinken op de belangrijkste waarde, en dit kan niks anders zijn dan gezondheid. Dat is wat ze het eerste roepen gevolgd met wensen voor goed geluk.

Dit gebruik stamt uit de oudheid. De oude Grieken geloofden dat als men dronk, dit gedaan moest worden met alle 5 de zintuigen. Het tasten elke keer wanneer we het glas aanraken, zicht wanneer we kijken naar de kleur, reuk wanneer we het aroma ruiken, gehoor wanneer we het glas horen klinken en smaak wanneer de wijn onze lippen raakt. Het is een sociaal gebruik omdat het klinken van de glazen symbool staat voor het gezelschap en hun verbinding.

Niet met water in het glas


Is het u wel eens gebeurd dat u aan een tafel zat met Grieken, u een glas water in de lucht hief om geia mas te zeggen? Dan heeft er hoogstwaarschijnlijk een Griek aan tafel gezegd dat u dat nooit met een glas water moet doen. Dat brengt ongeluk! Grieken zijn van oudsher bijgelovige mensen. Het bewijs staat in gevonden documenten uit de oudheid en de Griekse mythologie. De oude Grieken geloofde dat de doden water dronken uit de Lithaios rivier om hun leven op de bovenwereld te vergeten (Lithi betekent vergeten). Deze rivier stroomt door de hele Thessalia regio en is te zien vanuit Meteora. De oude Grieken dachten dat de rivier ook stroomde door de onderwereld. Dus als zij de doden een prettige reis naar de onderwereld wilde wensen, klonken ze met hun glas water. Voor de goden proost men allen met iets waardigs, zoals wijn. Zoiets alledaags als water zou de goden alleen maar beledigen.

Dus als u ooit weer in een taverna of een café zit en de ober brengt u uw water, zeg dan ‘stin ygeia mas’ maar klink niet. De goden zullen u dat in dank afnemen.
Kafenion

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord