Kloven van Griekenland

Griekenland kent vele kloven, zowel op het vasteland als op de eilanden zijn er diverse kloven. Een van de eilanden die bekend staat om het grote aantal kloven is Kreta, maar naast Kreta zijn er op diverse andere plekken kloven te vinden. En niet zomaar de minste. Onder andere de langste en diepste kloof van Europa is te vinden op het vasteland van Griekenland. Dat er zoveel kloven te vinden zijn in Griekenland is niet vreemd, een groot deel van de bodem bestaat uit kalksteen. Deze zachte steensoort is gevoelig voor tijd, wind en water. Waardoor kloven, met een beetje geduld, gemakkelijk ontstaan en zorgen voor een ruige en indrukwekkende uitstraling.

Vikos kloof

De langste en diepste kloof van Europa is in Griekenland te vinden. In het uitgestrekte Zagoria gebied ligt de indrukwekkende Vikos-kloof. De lengte is 26 kilometer en de dieptes variëren tot meer dan 700 meter. Het is dan ook niet voor niks dat deze kloof in het "Guinnes Book of World Records" als diepste kloof wordt gekenmerkt. Wanneer u bovenaan de kloof staat en de duizelingwekkende diepte onder u ziet, dan valt u mond open van verbazing. Foto’s weerspiegelen niet hoe indrukwekkend deze kloof is. Er zijn talloze wandelpaden uitgezet in de kloof, wandelschoenen aan en genieten.

Epiros

Kourtaliotiko kloof

Kloven ontstaan door tijd, door weer en wind, en water speelt een belangrijke rol. Toch staan vele kloven in Griekenland tegenwoordig droog, of is er slechts een aantal maanden per jaar een rivier die door de kloof stroomt. De Kourtaliotiko kloof op Zuid Kreta, die uitkomt op het strand van Preveli is hier een uitzondering op. De 3 kilometer lange kloof heeft halverwege een platform vanaf waar u een trap kunt afdalen. Aan het eind van deze trap komt u bij watervallen uit waar u het hele jaar door kan zwemmen en snorkelen. De rivier in de kourtaliotiko kloof heet Megalo Potamos, en komt uit op het Preveli strand, omgeven door palmbomen. De combinatie van het smaragd groene water van de rivier en het azuur blauwe water van de zee maken deze kloof tot 1 van de meest bezochte plekken van Griekenland.

Zuid-Kreta

Vyros kloof

Een minder bekende kloof op het vasteland van Griekenland is de Vyros kloof op de Peloponnesos. Deze ligt aan de westkant van het Taïgetos-gebergte, in het gebied dat Buiten-máni heet. De kloof zelf is 20 kilometer lang. Behalve de flora en fauna in dit gebied is ook de geschiedenis erg interessant. In en rondom de kloof zult u vele paden tegenkomen, dit komt doordat dit vroeger een belangrijke handelsroute was. Het pad door de kloof verbond de steden Sparta met de haven van Kardamili. Een wandeling over de gehele lengte van de kloof is niet meer mogelijk, vele wandelpaden verdwijnen in de begroeiing van de kloof. Het is wel mogelijk om een wandeling te maken naar het diepste punt van de kloof naar de Viros rivier.

Messinia - Peloponnesos

Kakia Lagada kloof

De Kakia Lagada kloof ligt op het lieflijke Kythira. Gelegen op 3 kilometer van het dorp Agia Pelagia is het zowel te voet als met de auto goed te bereiken. De natuurlijke ingang van de grot wordt slechts door het strand gescheiden van de zee. Aan het begin van de kloof is water zout, echter als u een stuk de kloof inloopt of zwemt zult u merken dat het water zoet is. De verklaring hiervoor is de nabijheid van de zee, in combinatie met wind en hoge golven. Aan het eind van de kloof ligt de toenmalige Byzantijnse hoofdstad Paliochora, ook wel Agios Dimitrios genoemd. Het verhaal gaat dat de piraten onder leiding van Kaptein Barbarosa door de kloof naar de hoofdstad voeren. Nadat de piraten het eiland en de stad geplunderd hadden heeft er niemand meer in het kasteelstadje gewoond. De restanten van deze stad aan de rand van de kloof zijn echter nog steeds te zien.

Kythira

Samaria kloof

De Samaria kloof op Kreta doet menig wandelhart sneller kloppen. Het begin van de wandeling ligt op de helling van de witte bergen, Pefki Ori, in het dorp Omalos en eindigt aan de kust bij het plaatsje Agia Roumeli. De kloof zelf meet een lengte van 16 kilometer en de breedte varieert van 150 tot slechts 3,5 meter op het smalste punt. Deze smalle doorgang staat ook wel bekent als De IJzeren Poort. Midden in de kloof ligt het verlaten dorp Samaria, dat tot 1962 bewoond werd. De dorpelingen verlieten het dorp rond 1962 toen de kloof tot nationaal natuurpark werd verklaard. In deze kloof komt u de Kri-Kri geit tegen, een geit die alleen op Kreta voorkomt en tegenwoordig is de enige tamme kudde te vinden in de kloof.

West-Kreta
Ga naar het Kafenion

Deel met vrienden of reisgenoten