Bootjes versieren

Een eeuwenoude traditie

Kerstballen, slingers, kerstlichtjes en een mooie piek om de puntjes op de i te zetten. Het versieren van de dennenboom is in vele landen over de hele wereld een eeuwenoude traditie. Elk jaar zorgen grote, kleine, echte of neppe bomen in onze woonkamer voor die fijne kerstsfeer.

Vroeger was het al een traditie in verschillende geloven om bomen of takken te versieren met kerst. De Vikingen versierden sparren, de Engelsen en Fransen decoreerden eikenbomen en de Egyptenaren, Chinezen en Joden maakten kransen van takken als een symbool voor het eeuwige leven. Ook in het oude Griekenland had men zijn eigen tradities en gewoonten. Hier werden de takken versierd van een Iresioni; een grote tak van een wilde olijfboom. Hiermee toonden de Grieken hun dankbaarheid voor de vruchtbaarheid van het land in het desbetreffende jaar en tegelijkertijd vroegen ze de goden of ze hen wilden blijven voorzien van vruchtbaarheid en euforie in het nieuwe jaar. In oud Griekenland was het gebruikelijk dat jaarlijks de kinderen in elke stad met de Iresioni de straat op gingen om te zingen. Hiervoor werden ze beloond met zakgeld van de voorbijgangers.

Een traditie die hierbij hoort heeft echter weinig met bomen of takken te maken. Volgens de Grieken zelf is hun land gezegend met een helderblauwe zee. Al sinds de oudheid is de zeevaart een van de grootste bron van inkomsten, met name op de eilanden. De boot is voor hen daarom altijd een levenssymbool geweest. In vele families zorgden zowel de vader als de zoon hiermee voor brood op de plank en ook met kerst was dit niet veel anders. De kinderen die thuis bleven maakten daarom speelgoedbootjes, die hen herinnerden aan de familieleden die er op dat moment niet waren. Zo ontstond er een unieke traditie. Elk jaar rond de kerst versierden zij de zelfgemaakte bootjes. Hiermee gingen ze langs de deuren en samen met vrolijk gezang brachten zij vreugde bij de families waarvan de geliefden op zee waren.

Het decoreren van de kerstboom was onder de Grieken nog niet bekend en werd pas in 1833 geïntroduceerd door de eerste koning van Griekenland, Otto I uit Beieren. In het huidige Griekenland wordt met kerst veelal ook de kerstboom opgezet met daaronder de cadeaus van de kerstman. Toch blijft het versieren van de boot op veel plekken de echte kersttraditie.


keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten