De olympische vlam

Iedere vier jaar wordt als startschot voor de Olympische Spelen de olympische vlam ontstoken door een bekende sporter. Dit gebeurt in Olympia, de plek waar het allemaal ooit begon. Voor de Olympische Spelen van 2020 werd de vlam ontstoken door de Griekse schutter Anna Korakaki, zij is de eerste vrouw in de geschiedenis die deze eer kreeg toebedeeld. Vervolgens wordt de fakkel in estafette naar de plaats van bestemming Japan gebracht.

/

De oorspronkelijke Olympische Spelen dateren uit bijna 800 voor Christus. De reden waarom deze In het oude Griekenland werden gehouden, kent verschillende verklaringen. Een ervan is dat de spelen waren ter ere van oppergod Zeus nadat hij de titaan Kronos had verslagen. Een ander verhaal vertelt dat Herakles een race in Olympia gewonnen zou hebben en hij deze overwinning iedere vier jaar wilde herhalen.
Tijdens de Spelen werd een heilig vuur ontstoken in de tempel van Hera, de vrouw van Zeus, ter nagedachtenis aan de diefstal van het vuur door Prometheus. Volgens de Griekse mythologie had Prometheus het beste voor met de mensheid, daarom stal hij het vuur van de goden en gaf hij het aan de mens. Vanaf dat moment kon de mens vuur beheersen.
Tegenwoordig heeft de olympische vlam een ander doel. De vlam staat symbool voor de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar. Sinds 1936 wordt de olympische vlam weer ontstoken in Olympia. Vervolgens wordt de vlam door middel van een fakkelestafette overgebracht naar het gastland van de Olympische Spelen, om vervolgens de gehele Spelen te branden.
Cynthia van Lunteren Fotografie

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten