Griekse Flora

Griekenland heeft een heel uitbundige flora. Vooral in april en mei bloeit er ontzettend veel.

Op Kreta groeien naast planten die ook op het vaste land voorkomen, veel planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Ze worden endemische planten genoemd.

/

De bekendste endemische planten van Kreta zijn Petromarula pinnata, een plant uit de klokjes familie (sorry, maar de meeste Griekse planten hebben nou eenmaal geen Nederlandse naam) en Ebenus cretica een vlinderbloemige.

Petromarula pinnata Ebenus cretica

Een andere vertegenwoordiger uit de Aronskelk familie is de spectaculaire Drakenwortel.

De plant komt weliswaar in het gehele Middellandse zeegebied voor maar op Kreta komt op één plek een unieke afwijking, vorm voor. De Drakenwortel hoort diep donkerrood tot bijna zwart te zijn, maar in het Idi gebergte groeit een witte variant met alle overgangen naar de normale donkerrode vorm.

Drakenwortel Witte Drakenwortel Tongorchis

Alle Drakenwortels stinken naar een dood beest; hierdoor worden vliegen, die dus voor de bestuiving zorgen, onweerstaanbaar aangetrokken. Na de bestuiving sterft de bloem af en gaat de plant rode bessen vormen. Ooit sprak ik iemand die had nog nooit een orchidee in het wild gezien. Toen ik hem wilde orchideeën liet zien, was hij vreselijk teleurgesteld. Hij had zoiets als die vensterbank orchideeën, die tegenwoordig bij iedere supermarkt voor een paar euro te koop staan, verwacht. Op Kreta groeien alleen maar orchideeën die vrij bescheiden afmetingen hebben. Zoals de tongorchis hierboven. Endemische orchideeën komen op Kreta niet veel voor. Er is een uiterst zeldzame en bedreigde soort – het Kretensisch Bosvogeltje die heel moeilijk te vinden is in afgelegen bosgebieden.

Deze bijdrage is verzorgd door Gijsbert den Hollander.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten