Kathara Deftera

De vele tradities die Griekenland kent, vinden het hele jaar door plaats. Kathara Deftera, een religieuze feestdag volgens de Grieks-orthodoxe kerk. Kathara Deftera is het begin van de 40 dagen vastenperiode na carnaval tot aan Orthodox Pasen.

Kathara Deftera wordt ook wel Asmaandag of Schone Maandag genoemd. De naam Schone Maandag is afgeleid van het feit dat tijdens de 40 dagen vasten de Grieken hun lichaam en geest reinigen. Daarnaast maken op de dag zelf maken de Griekse vrouwen hun huis goed schoon. Tijdens deze grote poetsbeurt wordt niks overgeslagen en gaat men door tot al het zilverwerk weer blinkt.

Hoe viert men Kathara Deftera?

Kathara Deftera is de dag die grotendeels buiten doorgebracht wordt. Dat kan natuurlijk vanwege het zonnetje dat dan vaak al schijnt in Griekenland. De Grieken die nabij de zee wonen trekken op deze dag naar de havens en stranden. Daar genieten ze van een uitgebreide vismaaltijd. De Grieken die verder van de zee afwonen trekken het binnenland in, richting het platteland. Deze uittocht naar het platteland noemt men Koyloyma. Op het platteland komen vrienden en familie samen om te gaan picknicken. Iedereen neemt iets lekker te eten en/of drinken mee. Terwijl de volwassenen aan het picknicken zijn laten de kinderen overal vliegers de lucht in gaan. Deze wapperende vliegers staan symbool voor de mens die naar de hemel 'vliegt'. Traditioneel wordt de dag afgesloten met dans en muziek.

Op Kathara Deftera is het tevens de gewoonte om te gaan vliegeren. Op alle hoeken van de straat worden grote vliegers aangeboden. Men maakt ze ook zelf vaak samen met de kinderen. Helaas was er dit jaar te weinig wind op de meeste bestemmingen en konden ze niet opgelaten worden. Op Lesbos gingen er wel een paar de lucht in. Eleonora Pouwels fotografeerde ze voor ons.

Sarakostanio trapezi

Mijn vriendin Thalia had me uitgenodigd om aan te schuiven bij haar sarakostanio trapezi, oftewel haar ‘vasten tafel’. Dit is de maaltijd die bereid wordt speciaal voor Kathara Deftera. Dit deed ik natuurlijk met veel plezier. ’s Morgens vroeg gingen we naar de visafslag in Volos om de ingrediënten voor de maaltijd te halen. Vanaf vandaag eet men officieel 40 dagen geen vlees en eigenlijk ook geen vis. Alles met ‘botten’ (dus ook graten) wordt geweerd. Natuurlijk is niet iedereen zo streng maar voor vandaag is het de traditie dit wel te doen. De ouderen doen dit de gehele 40 dagen. Volgens traditie komt er inktvis in allerlei variaties op tafel, mosselen en andere schelpdieren, fava en speciaal voor deze dag gebakken brood, lagana. Een plat, wit brood met sesamzaadjes aan de bovenzijde. In principe wordt het zonder olijfolie gemaakt. Uiteraard ontbreken diverse salades niet op de tafel.

Thalia had perfect gekookt en we genoten van de heerlijke geuren en smaken. Uiteraard werd ze bij het koken bijgestaan door haar pethara, schoonmoeder. Als afsluiting tevens traditioneel halvas. Een heerlijke zoete lekkernij. Het was een feest om bij haar te zijn uitgenodigd en dit mee te mogen maken!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten