Recept lagana

Op de vastentafel van Schone Maandag speelt het traditionele gebruik van lagana een hoofdrol. De geschiedenis van lagana loopt van de oudheid tot heden. Aristophanes en Horace verwijzen in hun teksten naar lagana als "De zoetheid van de armen". Het gebruik van lagana is door de eeuwen heen onveranderd gebleven en wordt nog steeds met liefde bereid door de lokale bakker.

Het krokante brood met sesamzaadjes wordt alleen gegeten op Kathara Deftera (Schone Maandag), de eerste maandag van de veertig dagen vastentijd tot Pasen. Traditioneel werd het brood gemaakt zonder gist en olijfolie, tegenwoordig worden deze ingrediënten vaak wel gebruikt. De naam "Kathara" kwam van de gewoonte die de huisvrouwen hadden in de ochtend van deze dag, om al het kookgerei te wassen, als een "dag van zuivering". Ze werden vervolgens op hun plaats gehangen waar ze bleven tot het einde van het vasten. Daarna iedereen ging op deze dag als gezin naar het platteland en op de grond liggen. Samen aten ze lekkernijen zoals halva, olijven, tarama en lagana. Ook in deze tijd gaat men op deze dag nog steeds graag picknicken met familie en vrienden.

Tegenwoordig bereiden veel bakkers nog steeds lagana op Schone Maandag en dragen zo bij aan het behoud van dit geweldige gebruik, zodat het na verloop van tijd niet door nieuwe generaties zal worden vergeten.

Ingrediënten

• 2 1/2 kopjes broodmeel, plus extra om te kneden
• 2 theelepels gist
• 1 kopje warm water
• 1/4 kop Griekse olijfolie, plus extra voor coating
• 1/4 theelepel suiker
• 1/4 theelepel zout
• Sesamzaadjes als topping

Bereidingswijze

Voeg in een grote kom warm water, gist en suiker toe. Meng de inhoud goed en laat 5 minuten staan ​​om de gist te laten werken.
Voeg hierna bloem, olijfolie en zout toe, meng deze goed. Als het deegmengsel te nat of te droog is, voeg dan meer bloem of water toe.
Vorm het deeg en kneed het 5-7 minuten op een met bloem bestoven werkvlak.
Smeer de kom in met olijfolie en plaats de deegbal in de kom, dek af met plastic folie en laat minimaal 90 minuten, of tot het dubbele volume, rijzen.
Strooi wat bloem op een werkblad, verwijder het deeg uit de kom en kneed het een paar minuten. Rek het deeg voorzichtig uit om een ​​rechthoek te maken.
Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Druk de vingertoppen over het hele deeg naar beneden om kleine zakjes te creëren. Dek af met keukenpapier en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
Bestrijk de bovenkant van lagana met olijfolie en strooi er sesamzaadjes over.
Plaats in voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden gedurende 20-30 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Kali orexi! Smakelijk eten!

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten