Maria Hemelvaart

Op 15 augustus staat heel Griekenland in het teken van Maria Hemelvaart, de dag waarop wordt herdacht dat de Heilige Maagd Maria, de moeder van Jezus, aan het einde van haar aardse leven door God in de hemel werd opgenomen. Het is de naamdag van onder andere Maria, Marios, Panagiotis en Panagiota.

Volgens de orthodoxe traditie beginnen de voorbereidingen voor deze belangrijke religieuze feestdag al op 1 augustus met een strenge vastenperiode. Gedurende deze tijd wordt zelfs afgezien van het gebruik van olijfolie. Maria Hemelvaart wordt dan ook wel eens het zomerse Pasen genoemd. Veel Grieken houden zich echter niet meer aan deze vastenperiode, of alleen gedeeltelijk. Waar nog steeds streng de hand aan wordt gehouden, is dat er tijdens deze periode geen bruiloften plaatsvinden.

Panigiria

Op Maria Hemelvaart trekken de Grieken massaal naar kerken en kloosters die aan de Heilige Maria gewijd zijn om daar diensten en processies bij te wonen. In heel Griekenland worden op deze dag panigiria gehouden, religieuze volksfeesten. Hele dorpspleinen worden ingericht met lange tafels en iedereen is welkom. Er is eten en drinken voor alle inwoners en gasten, er wordt gedanst op traditionele muziek en het feest gaat vaak door tot in de vroege uurtjes. Met name de Griekse eilanden staan bekend om hun uitbundige panigiria.

Mocht u op 15 augustus in Griekenland zijn, dan is deze dag een uitstekende gelegenheid om u onder de lokale bewoners te mengen en samen met hen dit unieke feest te vieren. Vergeet vooral niet te groeten met Chrónia Pollá en/of Kalí Panagiá!

Tradities en gebruiken

Veel streken en dorpen hebben, naast diensten en processies ter ere van de Heilige Maria, specifieke tradities en gebruiken. Zo wordt op het eiland Alonissos een traditionele bruiloft nagespeeld: de bruidegom trekt in traditionele kledij onder begeleiding van muzikanten en vrienden naar het huis van zijn aanstaande schoonouders om te onderhandelen over de bruidsschat. Op Kefalonia kent men in het dorp Markopoulo een opmerkelijke traditie met wonderbaarlijke slangen. Elk jaar verschijnen hier rond Maria Hemelvaart slangen in de kerk die volgens de overleveringen alleen in deze periode niet bijten.

Tinos

Een van de bekendste bedevaartsoorden is Tinos. Elk jaar reizen duizenden gelovigen af naar dit eiland om daar op 15 augustus de wonderbaarlijke icoon van de Heilige Maria te aanbidden en een ‘tama’ af te leggen: een belofte die gedaan wordt bij een smeekgebed. De karakteristieke beelden van gelovigen die op hun knieën over een rode loper de weg naar de Panagia-Evangelistria kerk afleggen zijn wellicht bekend en laten bij velen een grote indruk achter.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten