Martis

Op de laatste dag van februari zijn Griekse moeders in de weer met een wit en rood koord om armbanden van te maken voor hun kinderen.

Deze armbanden worden Martis genoemd, afgeleid van het Griekse woord Martios dat maart betekent, want volgens de Grieken begint op 1 maart de lente. De zon komt vaker tevoorschijn en warmt de dagen.

Griekse traditie van de Martis


Volgens de Griekse traditie beschermen de armbanden de huid tegen verbranding door de vroege lentezon. Deze traditie is vermoedelijk al ontstaan bij de mysteriën van Eleusini. De feesten die hiermee gepaard gingen, werden gevierd ter ere van de godin Demeter en haar dochter Persephone. Onderdeel van de mysteriën was het inwijdingsritueel waarbij deelnemers rood koord om hun rechterpols en linkerenkel droegen.

De kleuren van de Martis


De kleuren van de Martis staan voor leven & lijden en zuiverheid. De kleuren staan ook synoniem voor rode wangen en de bleke huid. Gedurende de hele maand wordt de Martis gedragen. Aan het einde van de maand, wanneer de eerste zwaluw is gespot, worden de armbanden afgedaan en in rozenstruiken gehangen, zodat vogels ze kunnen gebruiken bij het maken van nestjes.

In sommige regio’s hebben de armbanden een andere bestemming. Soms worden ze om boomstammen gebonden voor een spoedig voortbestaan van de boom. Op andere plaatsen draagt men de Martis om hun grote teen om zich van misstappen te behoeden.

Kali anieksie! Een goede lente gewenst.
Kafenion

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleidAkkoord