Martis, de lente armbandjes

Op de laatste dag van februari zijn Griekse moeders samen met hun kinderen in de weer met een wit en rood koord om armbandjes van te maken.

Deze armbanden worden 'martis' genoemd, afgeleid van het Griekse woord Martios, dat maart betekent. Volgens de Grieken begint op 1 maart de lente. De zon komt vaker tevoorschijn en verwarmt de dagen.

Behalve dat het een leuk tijdverdrijf is om samen met de kinderen de voorbereidingen voor de lente te maken, is het ook een instant houden van tradities. De lente was en is nog steeds iets om naar uit te kijken. De zon komt tevoorschijn en de bloemen komen uit de grond, de zee wordt langzaamaan warmer en de zomer komt eraan. Tijd om te gaan genieten van het buitenleven.

Het verhaal achter de 'Martis'


Behalve dat de Grieken elkaar op iedere maandag een goede week en op de eerste van de maand een goede maand toewensen, is het ook gebruikelijk elkaar een goede lente, zomer of winter toe te wensen. De herfst slaan ze voor het gemak over in hun wensen.

Volgens de verhalen gaat het gebruik van het dragen van wit en rood al terug naar oude tijden toen priesters een rood lint bonden om hun rechterhand en -voet om zichzelf tegen hekserij te beschermen. Anderen zeggen dat de betekenis terug te halen is uit de Griekse mythologie en een rol speelde in de Mysteriën van Eleusis. Persephone werd gestolen van haar moeder Demeter en daarmee werd het licht aan de aarde onttrokken. Dit was het ontstaan van de herfst. Toen Demeter op zoek ging naar haar gestolen kind, strandde zij in Eleusis, het huidige Elefsina, dichtbij Athene. Nadat zij de zorg van een kind uit het gastgezin op zich had genomen, vond zij ook haar eigen dochter terug. Het licht kwam daarmee terug op aarde en de lente was een feit.
Demeter herdacht jaarlijks het verlies en de terugkomst van haar dochter met bepaalde rituelen, die bekend staan als de Kleine Mysteries en de Grote Mysteries van Eleusis. Degenen die haar hierin volgden, lieten dit zien door het dragen van een zogenaamde 'kroki', een lint dat zij droegen om hun rechterpols en linkerenkel.

De traditie zoals die tegenwoordig wordt ingevuld, laat kinderen gedurende de hele maand maart een zelf gevlochten armbandje dragen, dat op de laatste dag van de maand februari gemaakt moet zijn. Het armbandje wordt gevlochten van rood en wit koord en, in de moderne uitvoering soms voorzien van enkele kralen of een 'boos oog'. Het wit symboliseert zuiverheid en rood het leven en de passie. Zo zou het armbandje kinderen ook beschermen tegen de vroege lentezon die hun huid makkelijk zou kunnen verbranden. De armbandjes worden omgedaan op 1 maart en omgehouden totdat deze door het dragen vanzelf afvallen, de eerste zwaluw wordt gespot of de uiterlijke datum 31 maart wordt bereikt. Het armbandje wordt vervolgens in een fruitboom gehangen om de boom te beschermen tegen kwaad van buitenaf en het een goed en vruchtbaar seizoen te wensen. Als de armbandjes al in de boom worden gehangen na het zien van de eerste zwaluw, speelt mee dat de vogels het koord kunnen gebruiken bij het bouwen van hun nesten.

Wij wensen u een mooi voorjaar toe! Of zoals de Grieken zeggen καλή άνοιξη (kalie ánieksie)!
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten