Ochi-dag

Hitler en Mussolini streden in de jaren voorafgaand aan dit moment in 1940 gezamenlijk om de macht over een groter en machtig rijk. Vanuit het door Italië bezette Albanië wilde Mussolini de aangrenzende Griekse bodem ook tot dit rijk toe-eigenen.

Ochi-dag op Samos, 28 oktober


Toen Mussolini dit verzoek schriftelijk deed bij de leider van Griekenland van dat moment, Ioánnis Metaxas, sprak deze het gedenkwaardige ‘Ochi’ uit. Nee, Griekenland zal niet vrijwillig toegang verschaffen aan de Italiaanse overheersers. De strijd barstte los en vele Grieken melden zich aan om te helpen bij het verdedigen van het land. Helaas speelden Mussolini en Hitler onder een hoedje en door de Duitsers geholpen viel deze veel sterkere macht enkele maanden later alsnog het land binnen. Zo raakte Griekenland betrokken bij de Tweede Wereldoorlog.

Dit gedenkwaardige ‘nee’ is voor de Grieken nog steeds een teken van verzet en het niet zomaar ondergaan van een vreemde macht. Daarom herdenken zij dit nog jaarlijks op 28 oktober. Kinderen en ambtenaren hebben vrij. Weken zijn de kinderen bezig met het instuderen van versjes en liedjes en de beste van de klas mag met de vlag in de optocht lopen. Dit wordt gezien als een hele eer en de kinderen doen hun best deze eer te verdienen.

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten