Pasen op Corfu

Het belangrijkste kerkelijke feest van Griekenland is het Grieks-orthodoxe Pasen. Al weken van tevoren worden de eerste voorbereidingen getroffen, maar vooral de laatste week voor Pasen, Megáli Evdomáda, staat bol van tradities. Sommige van de tradities verschillen per eiland. Zo heeft Corfu een heel speciale traditie op Megálo Savato, Stille Zaterdag.

  • Pasen op Corfu
/

De Eerste Opstanding


Dit eeuwenoude gebruik op Stille Zaterdag zal veel bezoekers wellicht verbazen. Om 11.00 uur aan het einde van de ochtendmis wordt het ‘Verrijs God, Rechter der Aarde’ aangekondigd. Na deze passage van de apostelen luiden de kerkklokken en onder muzikale ondersteuning van de muziekkorpsen, breken inwoners van de stad aardewerk potten. Het kabaal van de Eerste Opstanding, van gruzelementen van neervallende potten, overstemt de muzikale bijdrage van de muziekkorpsen.

Vooral op het Spianadaplein in Corfu-stad is het een drukte van jewelste. Iedereen verdringt zich om een goed plaatsje te vinden met goed zicht op de ramen van de gebouwen rondom de Pentofanaro. Om 11.00 uur verschijnen de met linten versierde botides (aardewerk potten) gevuld met water. Het water geeft een extra dimensie aan het kabaal van de neervallende potten. Mocht u met Grieks Pasen op Corfu zijn dan mag het bekijken van deze traditie niet ontbreken op uw to-do-list.

Verhaal achter het gebruik


De traditie met de aardewerk potten vindt zijn oorsprong in de tijd van de Venetiaanse overheersing. In de vastentijd zijn de mensen kwetsbaarder geworden voor geesten. Met kapot gooien van de potten proberen de inwoners van Corfu de geesten te verjagen. God is al gestorven en bevindt zich in een staat van ‘aflaten van al zijn werken’. Als gestorvene is het voor God onmogelijk om te reageren op de geesten die proberen zijn opstandig te verhinderen. De gelovige Corfioten helpen God met het verdrijven van de geesten, met de afschrikkende herrie van de neervallende potten.

Het gebruik om lawaai te maken komt ook voort uit de gewoonte de winter te verdrijven. Het is bedoeld om de seizoensverandering van winter naar lente te helpen en te zorgen voor goede oogsten, gezondheid en geboorten.
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten