Ross Holidays en milieu

De sector toerisme is afhankelijk van mens en milieu. De aantrekkelijkheid van de leefomgeving is een belangrijk onderdeel van het toeristisch product. Voor de zorg van het milieu als onderdeel van het verantwoord ondernemen besteedt Ross Holidays al enige jaren aandacht aan milieuzaken in communicatie naar de klant en bij de locale ondernemingen en instanties.

Ross Holidays wil dit de komende jaren verder voortzetten en hierdoor een betere bijdrage leveren aan het milieu.
In deze milieubeleidsverklaring wordt aangegeven welke doelstellingen we nastreven. Deze doelstellingen vormen het uitgangspunt voor de milieu-activiteiten van Ross Holidays en dragen bij aan een herkenbaar milieubeleid.

Ross Holidays streeft de volgende doelstellingen na:

- Voldoen aan milieuwetten- en regelgeving
- Opname van de zorg voor het milieu als een volwaardig onderdeel van de bedrijfsvoering
- Uitwisseling van kennis op het gebied van milieuzorg met milieubewegingen, accommodaties en personeel.
- Voorkomen en/of minimaliseren van de milieubelasting die samenhangt met de producten en diensten van Ross Holidays. Naast kwaliteit, kosten zal het milieuaspect als een volwaardig criterium worden meegenomen.
- Voorlichting aan de consument, personeel, lokale accommodatie-eigenaren en agentschappen
Om deze doelstellingen te bereiken zal Ross Holidays zich vergaand inspannen en inzetten. Hiervoor zullen tijd en middelen worden vrijgemaakt.
Initiatieven en suggesties van klanten, medewerkers, accommodatie-eigenaren en agentschappen in Griekenland om negatieve milieu-effecten van de producten en diensten van Ross Holidays te verminderen, zullen zoveel mogelijk worden gestimuleerd.

Duurzaam toerisme

Duurzaam toerisme is niets anders dan reizen en rekening houden met milieu, mensen, natuur en cultuur zodat reizen in de toekomst ook nog goed mogelijk is. De reisbranche voelt zich hierbij betrokken. ANVR reisorganisaties zijn in ANVR verband verplicht om een milieuprogramma met praktische maatregelen op te stellen en toe te passen. In dit programma beschrijven reisorganisaties hoe zij nu en in de toekomst de zorg voor het milieu toepassen in de bedrijfsvoering en in de aan u aangeboden reizen. Ook is een daartoe opgeleide milieucoördinator actief.

Wij voldoen aan de gestelde verplichtingen conform de eisen van de Stichting Milieuzorg ANVR Reisorganisatoren. U kunt hierboven onze milieubeleidsverklaring en milieuprogramma nalezen.

Duurzaam toerisme is niet alleen iets voor reisondernemingen. U bent als vakantieganger daarbij ook een onmisbare schakel. U kunt hierover meer lezen in de ANVR brochure en op www.anvr.nl.

Draag uw eigen steentje bij aan een beter milieu

Met het ANVR PMZ-systeem doen ANVR reisorganisaties een stap voor het milieu. Maar u heeft als vakantieganger ook een belangrijke rol en kunt op vele manieren een steentje bijdragen, voor en tijdens uw vakantie in Nederland, Europa en op verre bestemmingen:

1. Reisgidsen uitgelezen? Maak een van uw vrienden, buren of familieleden blij met de reisgidsen van Ross Holidays.
2. U bepaalt als vakantieganger natuurlijk zelf hoe u op vakantie gaat. Met het openbaar vervoer van en naar de luchthaven Schiphol is een milieuvriendelijke keuze.
3. Wie droomt niet van de mooiste stranden en schoon zwemwater op vakantie? Met de Blauwe Vlag zijn deze heel makkelijk te vinden. Zie onze internetsite of www.blueflag.org.
4. Koop of neem geen souveniers mee die gemaakt zijn van beschermde dieren, planten en/of koraal. Laat dieren, planten en koraal met rust in hun natuurlijke omgeving.
5. Schoon water is een kostbaar bezit. Op veel warme vakantiebestemmingen, ook in Europa, is een gebrek aan water. Ga er zuinig mee om en neem bijvoorbeeld een douche in plaats van een bad.
6. Voel u thuis op vakantie en bespaar elektriciteit. Doe het licht, de televisie en radio uit als u het appartement of de vakantiewoning verlaat. Geniet van zomerzon en zet de airco een standje lager.
7. Ook een natuurliefhebber? Een uitgezette route is een garantie voor het behoud
van flora en fauna, dus zet uw voetstap waar anderen ook zijn geweest. Respecteer andermans eigendom en pluk geen druiven, sinaasappelen of ander fruit zomaar van het land, tenzij u door de eigenaar wordt uitgenodigd. Geniet van de beschermde bloemen zoals de wilde orchideeën, maar pluk deze niet.
8. Respecteer de gewoonten en cultuur van de bevolking. Pas waar nodig uw kleding aan en fotografeer alleen mensen die dat op prijs stellen.
9. Proef en stimuleer vooral op vakantie de plaatselijke, Griekse keuken.
10. Koop in de lokale winkel en geef zo een impuls aan de werkgelegenheid en verdiensten ter plaatse.
11. Verwen de prullenbak. Zwerfvuil is een grote ergernis thuis en op vakantie. Als u gaat wandelen in natuurgebieden of een bezoek brengt aan vakantiesteden of dorpen, laat dan geen afval achter.
12. Als u rookt laat uw sigarettenpeuk dan niet achter op het strand en gooit u nooit een brandende sigaret uit het raam, dit kan branden veroorzaken.
13. In Griekenland krijgt u in de supermarkt plastic tasjes, probeer deze te hergebruiken als u weer boodschappen gaat doen.
14. Green Seat biedt u de mogelijkheid de uitstoot van uw vliegreis te compenseren. Hierdoor levert u een positieve bijdrage aan de bestrijding van het broeikaseffect. Wilt u meer informatie of deelnemen aan dit project? Ga dan naar http://www.greenseat.nl/.

Blue Flag stranden

Van de 36 landen die ieder jaar een nominatie krijgen, vanwege het bezit van schone stranden, heeft Griekenland altijd vele nominaties. In totaal zijn er in Griekenland 411 stranden genomineerd voor een Blauwe Vlag. De meeste van deze stranden bevinden zich op Kreta en op de eilanden van de Dodecanese. Om een Blauwe Vlag te ontvangen moeten de stranden aan diverse voorwaarden voldoen wat betreft de kwaliteit van het water, de milieubescherming en de organisatie van het strand.

Op diverse bestemmingen van Ross Holidays is de Blauwe Vlag reeds toegekend. Hieronder vindt u een kort overzicht.

Pílion: waaronder Kála Nerá en Chortó
Corfú: waaronder Barbáti, Dassiá en Kontókali
Lefkas: Ágios Ioannis/Miloi
Peloponnesos: waaronder Methóni
Kreta: waaronder Kalamáki, Agía Marína en Chrysí Aktí
Samos: waaronder Pythagórion en Iréon
Chios: waaronder Agía Fotíni en Karfás
Kefaloniá: waaronder Mirtos en Xi
Zuid-Kreta: waaronder Plakiás

Wenst u meer informatie over de Blauwe Vlag, bezoek dan http://www.blueflag.org/.

Greenseat

Ross Holidays realiseert zich goed dat een gezonde natuur onderdeel is van een onvergetelijke vakantie en steunt daarom het GreenSeat initiatief.

GreenSeat biedt u de mogelijkheid de schadelijke uitstoot van uw vliegreis te compenseren. Hierdoor levert u een positieve bijdrage aan de bestrijding van het broeikaseffect en kunt u blijvend genieten van uw vakantiebestemming. Ga daarom goed op weg en vlieg CO2 neutraal.

GreenSeat werkt voor dit project samen met stichting Face. Face investeert in de aanplant, het management en de bescherming van bossen. De bomen in die bossen slaan koolstof op in hun hout, waardoor de schadelijke uitstoot van uw vliegreis teniet wordt gedaan. Op deze manier wordt de opwarming van de aarde door het broeikaseffect tegengegaan.

Wilt u meer informatie of deelnemen aan dit project? Ga dan naar

http://www.greenseat.nl/

Kijken, kijken niet kopen

Nederlandse toeristen staan erom bekend dat ze graag kijken maar niet zo snel kopen. Dat vinden de handelaren in souvenirs niet leuk. Maar voor de natuur kan deze voorzichtige opstelling helemaal geen kwaad. Want sommige souvenirs zijn gemaakt van bedreigde planten en dieren. Als we die blijven kopen, is het met het kijken en genieten van de prachtige natuur op vakantiebestemmingen snel afgelopen.

Op dit moment loopt de WNF-campagne ‘Kijken, kijken, niet kopen’. Om Nederlandse reizigers bewust te maken dat niet alle souvenirs zo onschuldig zijn als ze eruit zien. En om vakantiegangers duidelijk te maken welke souvenirs het meest schadelijk zijn voor de natuur. En voor de vakantieportemonnee, want souvenirs gemaakt van beschermde dieren en planten kunnen flinke boetes opleveren bij de douane. Souvenirs van beschermde dieren en planten mogen namelijk vaak helemaal niet worden ingevoerd. Of alleen met de juiste vergunningen.

WNF foute souvenirs
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten