Home > Káti Állo> Wandelen in Griekenland> West- en Zuid-Kreta: genieten in alle opzichten

West- en Zuid-Kreta: genieten in alle opzichten

In mei was het mogelijk om mee te doen aan het wandelprogramma van Ross. Gids Vangelis heette de groep hartelijk welkom en vertelde tijdens de koffiestop op weg naar het begin van de eerste wandeling wat meer over het programma en wat praktisch was om mee te nemen en aan te trekken. Daarna werden we met het busje nog iets verder richting startpunt gebracht en kon de tocht beginnen. 

Schapen, geiten en zingende vogels


De eerste wandeling was voornamelijk heuvelafwaarts over een oud Venetiaans pad. Onderweg prachtige vergezichten, hier en daar wat schapen en geiten en het geluid van zingende vogels. Onopvallend observeerde de gids elke wandelaar en gaf wat persoonlijk advies over het gebruik van wandelstokken, manier van lopen etc. Op een mooi plaatsje onder wat bomen werd even pauze gehouden. Op zo’n plek wil je iedere dag wel van je broodje en flesje water genieten! Aan het eind van deze mooie tocht werd gezamenlijk geluncht, en dat was zeer gezellig.

De overige wandelingen waren eveneens zeer de moeite waard: prachtige uitzichten en mooie natuur. Met name de wandeling op het schiereiland Akrotiri heeft indruk gemaakt, zo gevarieerd. Dat verwacht je niet kijkend vanuit het vliegtuigraampje.
 • West-Kreta Vassiliki
 • West-Kreta Vassiliki
 • West-Kreta Zourva
 • West-Kreta Gouverneto
 • West-Kreta Gouverneto
 • West-Kreta Gouverneto
 • West-Kreta Omalos
 • West-Kreta Omalos
 • Zuid-Kreta Kalikratis
 • Zuid-Kreta Mourne
 • Zuid-Kreta Lefkogia
 • Zuid-Kreta Lefkogia
 • Zuid-Kreta Lefkogia
 • Zuid-Kreta Elefterna
/

West-Kreta leren kennen


Voor het begin van elke wandeling vertelde de gids over het parcours, en per traject werden we geïnformeerd over wat ons op dit stuk te wachten stond. Geregeld werd halt gehouden om te genieten van mooie uitzichten, foto’s te maken en om even pauze te houden. Naast al het natuurschoon besteedde de gids aandacht aan de veelal eeuwenoude historie van diverse routes, paden en het leven op Kreta tijdens Romeinse, Venetiaanse en Ottomaanse overheersingen. Heel interessant om op deze manier Kreta beter te leren kennen. Meer dan de moeite waard om nog eens terug te komen.

Van West- naar Zuid-Kreta


De middag voorafgaande aan het programma kwamen de wandelaars kort samen op het kantoor van de hostess van Ross, alwaar gids Georgos nadere uitleg gaf over de wandelingen en ons adviseerde over de wandeluitrusting. 

De volgende dag werden we met het busje naar Kalikratis gebracht en na de koffie (met pita uit Sfakia) begonnen we aan de afdeling door de Kalikratis-kloof. De uitzichten waren indrukwekkend en na iedere paar meter weer zo overweldigend dat er heel veel foto’s werden gemaakt. Daar was gelukkig alle gelegenheid voor. De gids bezat veel kennis over planten en tijdens de tocht kregen we geregeld uitleg over de vele kruiden die langs het pad en op de rotsen werden aangetroffen. Na de wandeling werden we naar een taverna gebracht waar we gezamenlijk hebben geluncht, onder het genot van fraaie vergezichten over land en zee.

Op de koffie


Op de tweede wandeling liepen we door prachtige landschappen en kwamen we langs enkele bergdorpen, waar nog wel mensen woonden, maar waar verder weinig voorzieningen meer waren. Kafenions waren al enkele jaren gesloten. De wandelaars kregen de gelegenheid om zelf even rond te kijken in een van de dorpjes, terwijl de gids ondertussen ‑ tot ieders verrassing - bij een oudere dorpsbewoonster koffie had weten te regelen. Stoelen werd uit huis naar buiten gedragen, koffie werd geschonken en ook een stukje cake ontbrak niet. Heerlijk om met z’n allen voor het huisje van deze vriendelijke dame deel uit te maken van het voortkabbelende dorpsleven.

Wandeling drie begon met de bezichtiging van het op de top van een berg gelegen kerkje Timios Stavros. Het pad ging via een niet geasfalteerd weggetje, een geitenpad en een stenen pad tot het kerkje waar de uitzichten fenomenaal waren. Vervolgens de afdeling naar het klooster Preveli, wat alleen al vanwege de prachtige uitzichten het bezoek de moeite waard maakt. Tenslotte via de bovenrand van de kloof van Preveli naar de taverne bij de rivier, tevens het eindpunt.

Anders dan normaal


Wandeling vier was er één ‘niet uit het boekje’. Op het programma stond onder meer de Aradena-kloof die het nodige van ons zou vergen, volgens de gids. Dat zag niet iedereen zitten en op unaniem verzoek van de groep heeft de gids een alternatief bedacht: een wandeling bij Eleftherna en eindigend in Margarites. Tijdens de wandeling kwamen we langs opgravingen waar de gids ons wel het een en ander over wist te vertellen.

Tijdens de wandelingen viel er in alle opzichten veel te genieten.

Mevrouw Fransen, West-Kreta en Zuid-Kreta
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten