Home > Káti Állo> Wandelen in Griekenland> Bergen, natuur en het leven in Samos

Bergen, natuur en het leven in Samos

De tocht naar Seitani begint in het schilderachtige plaatsje Drakei hoog in de bergen van West Samos, waar we welkom worden geheten door de plaatselijke geestelijke. Dat was heel hartelijk. Al snel bleek dat hij dat niet uit altruïstische overwegingen deed, maar ons graag een koffietentje zag binnengaan waar hij, op de een of andere manier een connectie mee had. Onze gids Giorgos negeerde zijn ‘gastvrijheid’ en leidde ons naar het etablissement ernaast waar een aardige dame ons van koffie en, wie dat wilde, baklava en cake voorzag.

Schilderachtige uitzichten


Het is een prachtige wandeling. Het eerste gedeelte gaat door bosrijk gebied, heuvelafwaarts naar het strand Megalo Seitani. Onze gids weet heel veel te vertellen over de bergen, de natuur, het leven in het algemeen op Samos, en doet dat met veel enthousiasme.

Onze eerste stop is op Megalo Seitani een prachtig strand, zo mooi en ongerept. Het is uitsluitend per voet bereikbaar. Wij hadden een uur de tijd om wat te eten, eventueel te zwemmen (heerlijke zoetwater douche aanwezig om het zout af te spoelen) en te genieten van die prachtige plek. Voor deze tocht is het aan te bevelen lunch mee te nemen, want onderweg kom je geen taverne of koffietentje tegen. Pas aan het eind van de tocht in Potami kun je iets eten, maar dan is lunchtijd wel voorbij.

De tocht gaat verder naar Mikro Seitani, een minstens zo schilderachtig strand, maar dan zoals de naam al zegt, kleiner. Prachtig uitzicht over de zee afgewisseld met heerlijk in de schaduw van bomen lopen. Vanaf Mikro Seitani is het af en toe flink even klauteren, maar het is echt goed te doen. De paden zijn uitstekend en het tempo werd aangepast waar dat nodig was. Volgens mijn stappenteller hebben wij 10,6 km gelopen die dag.
  • Wandeling 1
  • Wandeling 1
  • Wandeling 1
  • Wandeling 1
  • Wandeling 2
  • Wandeling 2
  • Wandeling 2
  • Wandeling 2
  • Wandeling 2
/

Inside-informatie


De tweede wandeling start in Valeondades, stel je hierbij geen dorp voor waar je voorafgaand aan de wandeling wat kunt drinken, want dat is het niet. Wel is het een prachtig startpunt, gelegen in de wonderschone Nachtegaalvallei. We wandelen heuvelopwaarts naar het kunstenaarsdorp Manolates. Af en toe even een aanslag op de nog niet zo goed getrainde kuitspieren, maar de prachtige omgeving en het mooie wandelpad maken alles goed. De natuur is hier zo mooi. In Manolates is het een drukte van belang. Deze dag niet vanwege toeristen, maar er zijn verkiezingen in Griekenland. Dus veel mensen die geboren zijn in Manolates komen terug om daar hun stem uit te brengen onder toeziend oog van een politieagent die moet kijken of alles volgens de regels gebeurt. Het zag er allemaal relaxed uit, dus hij had ook wel tijd voor een praatje en een kopje koffie met de burgemeester. Dat laatste is inside-informatie van onze gids Giorgos die ook vandaag weer veel interessante weetjes had te vertellen. Deze keer niet alleen over de natuur of de olijvenoogst, maar ook over een van de geliefde onderwerpen waar Grieken veel onderling met elkaar over praten, de politiek. Heel boeiend om daar meer over te horen.

Na de koffiestop in Manolates gaat de tocht naar Stravinides dat ongeveer op dezelfde hoogte ligt. In Stravinides wordt lunch geserveerd. Heerlijk, zoals een Griekse lunch hoort te zijn. Ter opluistering kwam een man uit het dorp zijn goochelkunstjes vertonen, wat volgens gids Giorgios een steeds terugkerend ritueel op dat terras is. Daarna heuvelafwaarts naar Agios Konstantinos aan de kust met prachtig uitzicht over zee.
Volgens mijn stappenteller was deze tocht 9,4 km.

Voor beide wandelingen geldt overigens dat we gehaald en gebracht werden door een taxi. Wat ik een geweldige service vond. Het is heel goed geregeld allemaal, de gids was fantastisch, ik kan het iedereen van harte aanraden om met een wandelarrangement mee te gaan.

Mevrouw Vos, Samos
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten