Home > Káti Állo> Wandelen in Griekenland> Prachtige wandeltochten

Prachtige wandeltochten

In mei van dit jaar mooie tochten op Kreta gemaakt. De hostess van Ross op Kreta, Ilona Vermaat, wees mij erop dat voor onze komende vakantie op Samos het ook mogelijk was om wandeltochten te boeken. Dit bij thuiskomst onmiddellijk gedaan.

Het hoogstgelegen bergdorpje


Op zaterdag stipt op tijd reed de taxi voor bij de accommodatie en startte de tocht in het kleine en stille bergdorpje Kastania. Via goed begaanbare paden liepen we door prachtige natuur en met fraaie vergezichten naar het dorpje Kosmadei, het hoogstgelegen bergdorpje van Samos dat nog bewoond wordt. We waren ondertussen een 200 meter gestegen en het was ondertussen tijd voor de verzorging van de inwendige mens. Onze fantastische gids, Giorgos Mattheou, regelde de lunch.

Door dichtbebost gebied daalde ons pad langzaam af naar Nikouloudes. Onderweg vertelde onze gids honderduit over de natuur, het Griekse leven en de vele vormen van bijgeloof. Zeer interessant! Na dit dorpje vervolgden we de tocht richting het strand van Potami. Na onze dorst te hebben gelest stond het vervoer terug naar de accommodatie al klaar.
/

Parallel aan de kustlijn


De tocht begon in het dorpje Drakei, daar waar de weg eindigde en het wandelpad naar onze eindbestemming begon. Een prachtige tocht door het berglandschap over mooie paden parallel aan de kustlijn. De vergezichten waren overweldigend. Op het strand van Megalo Seitano was gelegenheid om een frisse duik te nemen. Er was zelfs een douche aanwezig om het zout van je af te spoelen. Op deze dag is het aan te bevelen om een broodje o.i.d. mee te nemen. Onderweg zijn geen tavernes. Gelukkig was Rosa, de hostess van Ross die op haar vrije dag ook meeliep, zo goed om haar lunch te delen.

Daarna onze weg vervolgend, was een stevig en pittig stukje om te lopen. Onze gids nam alle tijd en zo nodig stopten we even om wat te drinken of even de schaduw op te zoeken.

Zo kwamen we aan bij het strandje van Mikro Seitani, dit is uitsluitend wandelend te bereiken.

Hele enthousiaste wandelaars en zon-liefhebbers nemen de moeite om hier heen te gaan. Eind van de dag weer “huiswaarts”.

Uitzichten over het berglandschap


We starten vandaag in Valeondades op de noordhelling van het Ambelos gebergte. Vandaag geen vergezichten over zee, maar paden langs dichtbeboste hellingen met fraaie uitzichten op het berglandschap. We wandelen door de Nachtegaalvallei en door uitgestrekte wijngaarden. Wederom een prachtige omgeving. Het is een gebied met ook nu nog vele kleine bergstroompjes.

We hebben een koffiestop in Manolates, het kunstenaarsdorp. Ook hier weet onze gids het nodige over te vertellen. Hierna verder naar Stavrinides, de route loopt langs beboste hellingen en langs olijfboomgaarden. In dit dorpje gebruiken we een uitgebreide authentieke Griekse lunch.

De eindbestemming, Agios Konstantinos, bereiken we al langzaam dalend over een mooi en afwisselend pad.

Ergo, het waren drie fantastische wandeldagen in zeer verschillende omgevingen. Al met al is dit met een redelijke conditie en uiteraard goede wandelschoenen prima te doen.

Meneer de Jong, Samos

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten