Home > Káti Állo> Wandelen in Griekenland> Prachtige wandeltochten

De week is zo voorbij

Toen ik in 2021 op Kefalonia wandelbordjes zag, wist ik het meteen: ooit wilde ik wandelen op een Grieks eiland! En kortgeleden was het zover: wandelen op Samos. Mét gids, want de routes zijn niet altijd duidelijk aangegeven.

De eerste route begon in een knus dorpje in de bergen van Samos ... Kastania. Onze jonge, enthousiaste, Engels sprekende gids zat al op ons te wachten. De wandeltocht ging richting het hoogst bewoonde bergdorpje van Samos: Kosmadei. We passeerden een bron en de oudste plataan van het eiland. Om in Kosmadei te komen ging het berg op en berg af. Onze gids vertelde over de flora en fauna, het leven op Samos en de gebeurtenissen in de geschiedenis. Ook mythologie en politiek kwamen ter sprake. De route liep soms via een wat breder pad, maar meestal via trails, de smalle paadjes vol rotsen/stenen en kronkelend langs de bomen en struiken, paadjes waar je achter elkaar moet lopen. Door de vele naaldbomen lag de grond vol met dennennaalden en daardoor was de ondergrond soms best glad. Opletten dus! Én de juiste schoenen aantrekken!

De tweede route bracht ons langs twee prachtige strandjes die met de auto niet te bereiken zijn. We begonnen in Drakei met een kopje bergthee. In het dorpskerkje liet onze gids eerst nog fresco’s zien. Ook vandaag liepen we veel op trails met een fantastisch uitzicht op de zee, en ook nu weer heuvel op, heuvel af. Het eerste strandje was Megalo Seitani. Wat een prachtige plek! We besloten daar te pauzeren, de meegebrachte lunch op te eten en wat te zwemmen.

Na de lunch begonnen de klim en de daling naar het volgende kiezelstrand Mikro Seitani. We eindigden bij het strand van Potami.

Fijn dat onze gids ook tips kon geven over restaurantjes en activiteiten waarin we geïnteresseerd waren. Zo konden we een betere keuze maken uit de lijst met bezienswaardigheden en restaurantjes. Een week is immers zo voorbij!

De derde wandeling startte in Valeondades in de Nachtegaalvallei. We kwamen door Manolates, een kunstenaarsdorpje met een paar leuke winkeltjes met sieraden en keramiek. En weer onderweg die fantastische uitzichten, heerlijk geurende bossen en uitdagende trails. Deze keer vaak langs olijfgaarden en wijngaarden. Onze gids vertelde hoe olijfolie, zeep of wijn wordt gemaakt. Héél interessant! Ook deze keer eindigden we met een lunch met onze gids en namen we afscheid van elkaar. Maar wél met een mooie wandelroute die hij voor de volgende dag voor ons had samengesteld. Een stukje route 11, bezoek aan het kerkje in de grot en dan een stukje route 14. We misten hier en daar een bordje, én we misten onze gids, maar het is ons gelukt.

Voor alle routes was een taxi geregeld, voor zowel de heen- als terugweg. Uitstekende service!

/

Mevrouw Tuinder, Samos

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten