Home > Káti Állo> Wandelen in Griekenland> Lekker opladen met natuurlijke energie

Onze enthousiaste en vindingrijke gids

Een weekje ontspannen in de Griekse zon, dat was het idee. En na wat onderzoek komen we uit op de Ionische eilanden, Zakynthos om precies te zijn. In de voorbereiding lezen we dat het eiland door diverse rampen getroffen is (een grote aardbeving en brand), waardoor veel cultureel erfgoed verloren is gegaan. Wel beschikt het eiland over een gevarieerd landschap met enerzijds laagland en anderzijds een ruwe, bergachtige kant. Omdat we naast uitrusten ook het eiland willen leren kennen boeken we het  3 daags wandelarrangement met gids erbij.

Kleurrijke bloemenpracht


Op de eerste wandeldag worden we stipt om 08.30 uur opgehaald door onze gids Spiros. Enigszins gespannen staan we te wachten door vereisten als  “goede balans en conditie” en aanbeveling van de spullen die je vooral niet moet vergeten mee te nemen. Maar dat verdwijnt als sneeuw voor de zon door het enthousiasme van onze gastheer en gids.
/

We rijden naar Keri en van daaruit maken we een rondwandeling door oude olijfgaarden, langs bloemrijke velden en met mooie doorkijkjes op de schitterende kustlijn. Onderweg genieten we van de kleurrijke bloemenpracht, met name de wilde orchideeën zijn een feest! Onze gids wordt hier blijkbaar net zo enthousiast van als wij en zodra hij merkt een dankbaar gehoor te hebben, weet hij veel te vertellen over de natuur op het eiland. En wat we niet weten of kennen zoeken we op, ook daar wordt de tijd voor genomen. Onze wandeling eindigt bij een karakteristiek cafeetje, waar we schuilen voor de regen en waar de ontvangst warm en gezellig is.

Hoe onvoorspelbaar het weer ook moge zijn, onze gastheer is vindingrijk en brengt ons met de auto naar de teerbronnen van Herodotus. Onderweg worden nog veel wetenswaardigheden en tips gedeeld, voordat we weer afgezet worden bij onze accommodatie.

The plans have changedHet weer slaat s ’nachts om, desondanks worden we de volgende ochtend gewoon opgehaald door onze gids met een vrolijke smile en de boodschap “the plans have changed”.  Spiros laat ons zijn eiland zien, het eiland waar hij is geboren en getogen, wat hij tijdelijk heeft verruild voor de hoofdstad en waarnaar hij nu weer is teruggekeerd.  I.p.v. te wandelen worden we door het onbekende binnenland geleid, langs verstilde bergdorpjes en eeuwenoude olijfbomen. We blijven stijgen tot ons bij Agalas een prachtig viewpoint over de grillige kustlijn en het vasteland verderop wacht. Daar genieten we van een heerlijke kop koffie, geschonken door uitbater Adonis, en zijn we stil van het onvergetelijke uitzicht.

Vervolgens maken we in bergdorpje Kilomena kennis met een aardige dame van de coöperatie, waar eerlijke en originele eilandproducten worden verkocht. We kopen een doosje Zakyntische krenten en een blikje honing.  Een zakje met dubbelgebakken koekjes krijgen we cadeau voor onderweg.

Langs verstilde dorpen in het binnenland (Lagopodi, Romiri, Mouzaki, Lithaka) rijden we naar Agios Leon voor een bezoek aan de olijfpers van Vouno. Er is nu weinig activiteit, maar er is wel een film over het productieproces en we kunnen natuurlijk proeven van de producten. Vooral de biologische olijfolie smaakt verrukkelijk, ook daarvan gaat een blikje mee in de tas.

De tocht gaat verder langs oude kloosters. Deels verlaten, maar deels ook nog actief in gebruik, waaronder een klooster waar monniken de prachtigste mozaïeken maken.  De devotie van de monniken en de eilandbewoners raakt ons, het geloof wordt hier nog overtuigd beleden, de kerk heeft duidelijk invloed op de samenleving.

Om toch aan onze portie highlights van Zakynthos te komen neemt de gids ons mee naar een adembenemende hoge klif met uitzicht op shipwreck beach. Het is hier aanzienlijk drukker dan in het binnenland waar we net vandaan komen. Vervolgens gaan we naar Kampi om op eveneens grote hoogte met uitzicht op 90 shades of blue in de diepte, na alle indrukken van een welverdiende lunch te genieten.

Het is niet te bevatten hoeveel je in korte tijd met een bevlogen gids kunt ontdekken. Plotseling voelt Zakynthos ook een beetje van ons! Fijn dat we morgen een vrije dag hebben om alle indrukken even te laten bezinken.

De laatste, maar rijkgevulde, dag5 mei is onze laatste wandeldag, vandaag staan de bergdorpjes Gyri en Loucha op het programma en gelukkig is het weer opgeklaard. We starten de wandeling in het pittoreske Gyri bij het kerkje met klokkentoren en lopen door charmante straatjes met gerestaureerde huizen en boerderijen. Vervolgens lopen we over een hoogvlakte met laag struikgewas, gele brem, wilde kruiden en opnieuw een overvloed aan orchideeën.  Het landschap wordt hier doorsneden door lage muurtjes, gemaakt van keien, vroeger werd er landbouw bedreven, nu is de natuur hier de baas.

Uiteindelijk bereiken we een adembenemend uitzichtpunt over het hele eiland, de wind suist om onze oren.  We zien in de verte onze tijdelijke verblijfplaats, het schiereiland Vassilikos met de kenmerkende rotsformaties bij Gerakas beach.

Op de terugweg mogen we in Gyri nog een kijkje nemen in een gerestaureerde boerderij, de tijd heeft hier stilgestaan. Keukengerei en landbouwgereedschap hangen zij aan zij aan de oude balken. Daarna bezoeken we een working farm waar kazen van schapen- en geitenmelk worden geproduceerd. Er is een film over het productieproces en natuurlijk moet er geproefd worden. Er wordt feta en halloumi gemaakt, maar ook de specifiek Zakyntische kazen. De smaken variëren van mild tot scherp, voor ieder wat wils.

Opnieuw was het een bijzonder gevarieerde en rijkgevulde dag. Als je Zakynthos buitenom de alom bekende highlights echt wil leren kennen, dan kun je niet om dit wandelprogramma heen.

Mevrouw Van Gent, Zakynthos
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten