Overzicht autorondreizen
Home > Thema> Autorondreizen> Bezienswaardigheden> Kalavrita

Een unieke treinrit met de ‘Odontotόs’

Langzaam klimt de trein steil omhoog terwijl de passagiers hun ogen uitkijken naar het imposante landschap dat aan hen voorbijtrekt.

Alhoewel het oude nostalgische treintje helaas niet meer rijdt, is een treinrit door de Vouraïkos-kloof nog steeds een belevenis voor zowel de Grieken zelf als voor de buitenlandse bezoekers van de Peloponnesos. Voor met name de treinliefhebbers is de smalle spoorlijn van slechts 75cm breed extra bijzonder omdat het hier om een tandradspoor gaat, een spoor met een extra rail met tanden in het midden. Voor de steile stukken op het traject heeft de trein een tandwiel dat in de tanden van de middelste rail grijpt. Hier heeft de trein ook zijn naam aan te danken: ‘Odontotόs’ betekent zoveel als ‘met behulp van tanden’.

De geschiedenis van de Odontotós gaat terug tot aan het einde van de 19e eeuw. De toenmalige minister-president Charilaos Trikoupis wilde de jonge Griekse staat een economische impuls geven door onder andere het ontoegankelijke binnenland open te leggen met behulp van kleine lokale spoorlijnen. Zo werd in 1889 begonnen met de aanleg van een spoorlijn tussen het aan zee gelegen Diakofto en het hoog in de bergen gelegen Kalavrita. Met als leidraad de stroom van de Vouraïkos-rivier werden de daaropvolgende jaren een smalspoor aangelegd, bruggen gebouwd en tunnels in de rotsen uitgehakt. Voor de aanleg van de spoorlijn werd voornamelijk gebruik gemaakt van hout en steen afkomstig uit het gebied zelf, met als gevolg dat de spoorlijn volkomen in de natuurlijke omgeving lijkt op te gaan. Na een periode waarin het werk vele vertragingen opliep, werd het traject in 1896 in gebruik gesteld. De gemiddelde snelheid van de trein bedraagt ongeveer 30 - 40 km per uur, maar op de steile stukken waar gebruik wordt gemaakt van het tandrad ligt de snelheid slechts rond de 6 - 15 km per uur.

Het traject


Het traject tussen Diakofto en Kalavrita beslaat 22 kilometer en de rit duurt iets meer dan een uur. De Vouraïkos-kloof maakt deel uit van het nationale park Chelmos - Vouraïkos dat bovendien tot UNESCO-geopark werd uitgeroepen en onderweg komt u door een prachtig afwisselend landschap met ravijnen, wild stromende beekjes, watervalletjes, spoorbruggen en indrukwekkende, in de rotsen uitgehakte, tunnels. Het kan ook zomaar zijn dat de machinist moet stoppen voor een kudde geiten die het spoor oversteekt. Wellicht ziet u ook mensen langs de spoorlijn lopen want de route is eveneens erg geliefd onder wandelaars. De trein stopt onderweg eenmalig in het midden van de route bij het dorpje Zachlorou. Hier kunt u eventueel uitstappen om het Mega Spileo-klooster te bezoeken. Dit klooster is een van de oudste kloosters van Griekenland en speelde een belangrijke rol in de Griekse onafhankelijkheidsstrijd. Eindpunt is het historische Kalavrita. De mooie omgeving nodigt uit tot het maken van een wandeling of het bezoeken van onder andere het indrukwekkende herdenkingsmonument voor de bevolking die omkwam tijdens de massa- executies in de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk kunt u ook gewoon plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes of een kijkje nemen in de winkeltjes met lokale producten zoals kaas, honing, kruiden en houtsnijwerk.
/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Bekijk de virtuele tour

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten