Overzicht autorondreizen
Home > Thema> Autorondreizen> Bezienswaardigheden> Panagia Plataniotissa

De Panagia Plataniotissa: een natuurlijk en religieus fenomeen

Verscholen in de holte van een grote boom is een van de meest bijzondere kapellen van Griekenland te vinden, de Panagia Plataniotissa.

Het gaat hier om een natuurlijk fenomeen dat is ontstaan nadat drie platanen op dezelfde plaats wortel schoten. Door de tijd vergroeiden de platanen tot één geheel en werd een opening gevormd. De indrukwekkende plataan is nu zo’n 25 meter hoog en heeft een doorsnede van bijna 16 meter. Gelovigen zien hier eveneens een religieus fenomeen: de drie vergroeide platanen zouden symbool staan voor de Heilige Drie-eenheid, terwijl de vier platanen eromheen de vier evangeliën symboliseren.

In de holte van deze boom bevindt zich een kleine kapel die gewijd is aan de geboorte van de Moeder Gods, Panagia. Het is niet precies bekend wanneer deze kapel in gebruik werd genomen, maar zeker is dat de geschiedenis nauw verband houdt met het klooster Mega Spileo. In de kapel is een afdruk te zien van de Heilige Maagd Maria, Panagia, die het kind Jezus vasthoudt. Deze afbeelding is bijna identiek aan de icoon in het klooster Mega Spileo. Het bijzondere is echter dat het hier om een afbeelding in spiegelbeeld gaat.

Over de manier waarop deze afdruk is ontstaan, doen verschillende verhalen de ronde. Legenden zeggen dat deze is ontstaan nadat de oprichters van het klooster Mega Spileo, de monniken Symeon en Theodoros, zich in de 4e eeuw op deze plek te rusten legden. Om de icoon die ze bij zich hadden te beschermen, verborgen ze deze in de holte van de plataan. Toen de monniken de volgende ochtend wakker werden, stuitten ze op een wonder. Badend in het licht was op de plek waar ze de icoon hadden achtergelaten nu een identieke afdruk in het harde oppervlak van de plataan ontstaan.

Een andere, soortgelijke, versie van het verhaal wil dat kloostermonniken in de 9e eeuw de icoon in de holte van de plataan verborgen om deze uit handen van de iconoclasten te redden. De volgende dag vonden zij tot hun grote verwondering een identieke afdruk van de icoon.

Tot op de dag van vandaag vormt de kapel voor veel gelovigen een pelgrimsoord waar veel wonderen zouden hebben plaatsgevonden. Ieder jaar wordt hier op 8 september de geboorte van de Moeder Gods herdacht. 

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Bekijk de virtuele tour

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten