Overzicht autorondreizen
Home > Thema> Autorondreizen> Bezienswaardigheden> Panagia Plataniotissa

Het natuurlijke fenomeen de Panagia Plataniotissa

Verscholen in de holte van een grote boom is een van de meest heilige kapellen van Griekenland te vinden, de Panagia Plataniotissa.

Het natuurlijke fenomeen is ontstaan toen drie platanen zich samenvoegden tot één geheel en daarbij een opening vormden. Door gelovigen wordt het fenomeen beschouwd als een beeld van de Heilige Drie-eenheid, terwijl de vier platanen eromheen de vier evangeliën symboliseren.

Het interieur bevat een klein scherm met twee kolommen die de Heilige poort vormen, maar ook een afdruk van de Heilige Maagd Maria (Panagia) die het kind Jezus vasthoudt. Dit beeld is bijna identiek aan dat in het klooster Mega Spileo, maar het bijzondere is, is dat hier de afdruk is omgekeerd.

Over de manier waarop deze afdruk is ontstaan gaan verschillende verhalen rond. Legenden zeggen dat dit is ontstaan door de monniken Symeon en Theodoros, die de heilige plaats gevonden hadden in de 4e eeuw. Op deze exacte plek waren zij aan het rusten en besloten om het beeld van Mega Spileo in de holte van een plataan te verbergen om hem te beschermen. Toen de monniken de volgende ochtend wakker werden, stuitten ze op een wonder. Op de plek waar ze de icoon hadden achtergelaten was nu een afdruk van het beeld op het harde oppervlak van de plataan ontstaan en dit identieke beeld baadde in het licht.

Een andere versie van het verhaal gaat over de kloostermonniken, die rond de 9e eeuw rondreisden met het beeld om te laten zien hoe het werd gered van de beeldenstorm. Deze bracht, net als bij het andere verhaal, ook de nacht door in de holte.

In de holte bevindt zich tot op de dag van vandaag een kleine kapel, die gewijd is aan de geboorte van Panagia. Voor gelovigen zijn in de kapel vele wonderen gebeurd door de genade van Panagia, die mensen in fysieke, mentale en spirituele nood heeft geholpen.

De viering van de kerk is op 8 september.

/
keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten