Eilandhoppen Oost-Egeïsche Eilanden

Geheel oostelijk van de Egeïsche Zee liggen de Noord-Egeïsche Eilanden. Samos, Chios en Lesbos behoren tot deze archipel en worden ook wel de Oost-Egeïsche Eilanden genoemd. Vooral de authentieke sfeer is goed voelbaar op deze eilanden. En hoewel er enkele overeenkomsten zijn in landschap en architectuur, hebben de eilanden bovendien ieder een eigen karakter.

Door de eeuwen heen zijn de Noord-Egeïsche Eilanden in handen geweest van vele bestuurders. De Macedoniërs, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Ottomanen die hun sporen hebben achtergelaten. Vooral op Lesbos en Chios zijn deze sporen dominant aanwezig in sommige gebieden.

Samos

Gezellige dorpen, witte huisjes en prachtige baaien zijn er in overvloed op Samos. Tevens is het een van de meest groene eilanden van Griekenland. Er is een grote variëteit aan bomen en planten, die vaak reiken tot aan het water van de helderblauwe baaien. Op het hele eiland zijn enkele historische overblijfselen te vinden die herinneren aan vervlogen tijden en er is een grote hoeveelheid aan kloosters, kerken en kapelletjes. Olijven en druiven, bedoeld voor het maken van olijfolie en wijn, worden op Samos veelvuldig verbouwd. Samos kent zelfs enkele wijnen waarvoor zij een onderscheiding hebben ontvangen.

Chios

Een veelzijdig eiland met een sterk karakter, zo is Chios te omschrijven. Ruige schoonheid, pijnboombossen en rotspartijen in het bergachtige noorden wisselen af met lage heuvels, valleien, olijf- en mastiekbomen in het zuiden en vruchtbare vlaktes in het centrale en oostelijke deel van Chios. Ook de architectuur is gevarieerd. Sfeervolle, middeleeuwse dorpen, pittoreske havens en een veelvoud aan kastelen. Vergeet vooral niet een bezoek te brengen aan de middeleeuwse dorpen Mestá en Pírgi. Dit laatste dorp zal u verbazen door de aanwezige xista op alle woningen.

Lesbos

Na Kreta en Évia is Lesbos, dat ook wel het eiland van de ouzo wordt genoemd, het derde grootste eiland van Griekenland. Uitgestrekte olijfboomgaarden, ruig begroeide berghellingen en vruchtbare vlaktes typeren de gevarieerde natuur en er zijn twee grote binnenzeeën die haast meren lijken. Een daarvan is de baai van Kalloní. Deze baai heeft een veelzijdige flora en fauna en met name voor vogelliefhebbers valt hier veel te spotten. De vogelpopulatie beperkt zich echter niet tot deze regio. Ook tussen Molivos en Petra strijken velen neer. In de gezellige en authentieke dorpjes zoals Mólivos en Pétra is het bovendien goed toeven.

Limnos

Ver buiten de gebaande paden gelegen, is Limnos een eiland waar de rustzoeker en natuurliefhebber zijn hart op kan halen. Dit vulkanische eiland wordt gekenmerkt door een gevarieerd landschap met goudgele zandstranden, grillige rotsformaties, wetlands en unieke zandduinen met het uiterlijk van een woestijnlandschap. Verspreid over het eiland liggen tientallen dorpen met nog altijd de gemoedelijke sfeer van vroeger. Myrina, de hoofdstad, is een gezellige plaats met een Byzantijnse burcht en een sfeervol vissershaventje. Probeert u vooral ook eens de alom bekende wijn en kaas van het eiland.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten