Eilandhoppen Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland, met hemelsbreed een lengte van 260 km een breedte variërend van 13 tot 50 km. Het is gelegen in het zuiden van de Egeïsche Zee en de Libische Zee.

Het landschap van Kreta is bergachtig met hoge toppen en vele kloven. Globaal gezien zijn er van west naar oost vier bergketens te onderscheiden, waarvan de hoogste pieken op West-Kreta liggen. De kustlijn is lang en rijkelijk voorzien van fraaie baaien met geweldige stranden. Het landschap is grillig met hoge bergen, grotten, kloven en baaien. Het zuiden authentiek en veelal rustig, terwijl het noorden zowel authentieke als meer levendige oorden kent. Steeds met als gemeenschappelijke deler de gastvrije bevolking.

Kreta is veelzijdig, heeft een rijke historie en er zijn veel monumenten, opgravingen en andere interessante en culturele bezienswaardigheden. Ook de natuur is er prachtig. Zo groeien er op het eiland maar liefst 2170 soorten planten en bloemen. Verder worden er diverse gewassen verbouwd, zoals olijven, sinaasappels, druiven en kruiden. Olijfolie, honing en diverse soorten kaas zijn producten die op het eiland worden geproduceerd.

West-Kreta

Het westen van Kreta heeft een indrukwekkende natuur. Hoge bergen en diepe kloven zoals de Ímbros- en Samariá-kloof beheersen het landschap. In het achterland op slechts korte afstand van de levendige kustlijn, liggen traditionele dorpen waarin men een stap terug in de tijd doet. Het is geen uitzondering om hier de lokale bevolking op het dorpsplein aan te treffen. Of kerken en kapelletjes in een grot of onder een rotswand tegen te komen. De kustlijn van West-Kreta heeft langgerekte, lieflijke zandstranden. Tevens hebben zich langs de kust gemoedelijke dorpen gevormd waar de typisch Griekse sfeer goed te proeven is.

Zuid-Kreta

Wandelliefhebbers kunnen op Zuid-Kreta hun hart ophalen. Hoge bergen, uitgestrekte hellingen begroeid met kruiden en indrukwekkende kloven zoals de Kourtaliótiko-kloof sieren het landschap. Het achterland van Plakiás telt vele wandelpaden waar men met volle teugen kan genieten van dit natuurschoon. In de bergdorpen beleeft men het Griekse leven van alledag en langs de kust is een ruime keuze aan mooie stranden. In combinatie met de vele kerken en overblijfselen uit het verre verleden, biedt Zuid-Kreta voor ieder wat wils.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten