Overzicht eilandhoppen
Home > Káti Állo> Eilandhoppen> Pílion, de Sporaden en Évia

Eilandhoppen Pílion, de Sporaden en Évia

Langs de oostkust van Griekenland, ten noordoosten van Évia, liggen de Noordelijke Sporaden. Deze eilandengroep bestaat uit 24 eilanden, waarvan er slechts 4 permanent bewoond zijn: Alónissos, Skiathos, Skópelos en Skyros. De overige eilanden zijn merendeels onbewoond, wat ervoor gezorgd heeft dat ze nog puur en onbedorven zijn. Hoewel de eilanden elk een eigen karakter hebben, is de gemene deler de weelderige begroeiing, de prachtige stranden en het kristalheldere, turkooizen zeewater.

Pílion

Pílion werd vernoemd naar de berg Pílio, waarvan de hoogste top met 1618 meter fier boven het landschap uitprijkt. Kenmerkend voor het schiereiland is het contrast in natuur. Het noorden is bergachtig en de authentieke dorpjes gaan hier op in het landschap. Het zuiden is heuvelachtig, met statige cipressen en hellingen die in het voorjaar bedekt zijn met gele bloemen. Op de zuidpunt van Pílion zijn het de pittoreske havendorpjes met witte huizen, verscholen baaien en prachtige, ongerepte stranden die in het oog springen.

Skópelos

Het eiland Skópelos heeft een oppervlakte van 97 km² en is van noordwest naar zuidoost maar 17 kilometer lang. Een waar paradijs voor wandelaars, want de natuur is er prachtig groen en er zijn veel wandelpaden. Bossen van pijnbomen, eiken en platanen bedekken het grootste gedeelte van het eiland. De meeste dorpen bevinden zich langs de kust, waar tevens schilderachtige baaien en prachtige stranden zijn. De bewoners van Skópelos zijn gastvrij en folklore en tradities worden er tot op de dag van vandaag in ere gehouden.

Alónissos

Een prachtige natuur, met druivenstruiken bedekte hellingen en bomen die tot aan de kust reiken typeren het landschap van Alónissos. Het eiland, met een oppervlakte van 64 km², telt slechts enkele dorpen, die veelal gevestigd zijn aan de kristalheldere baaien. Alónissos is bovendien de toegangspoort tot het beschermde natuurgebied National Marine Park. Hier vinden vele zeldzame zeevogels, dolfijnen en de mediterrane monniksrob hun thuis.

Skyros

Met een oppervlakte van ruim 200 km² is Skyros het grootste eiland van de Noordelijke Sporaden. Het is rijk aan tradities op het gebied van architectuur en cultuur en de natuur is kent veel contrasten. Het zuiden is ruig, bergachtig en onbewoond, terwijl het noorden zeer vruchtbaar is. Wijngaarden en uitgestrekte bossen met dennenbomen, ceders en pijnbomen domineren hier het landschap. Een heerlijke plek voor wandelaars, want er zijn vele wandelpaden. De hoofdstad van Skyros ligt in het noordoosten. Hier zijn tevens enkele pittoreske kustplaatsen met langgerekte, fraaie stranden.

Évia

Évia heeft een oppervlakte van zo’n 3900 km² en daarmee is het na Kreta het tweede grootste eiland van Griekenland. Enkele bergketens domineren in het landschap. De hoogste toppen, die van het Óchi-gebergte, liggen in het zuiden. Deze regio is ruig en de hellingen zijn voornamelijk begroeid met struiken. Het noorden en midden van Évia zijn groen en weelderig begroeid. De oostkust van het eiland is rotsachtig en kenmerkt zich door prachtige baaien. Op het smalste stuk is Évia niet meer dan 7 km verwijderd van het vasteland. Het eiland is bovendien zeer geliefd bij de Grieken zelf.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten