Stedentrip Thessaloníki

Thessaloníki is een kosmopolitische stad met een rijk cultureel leven. Door de ligging aan de aan de gelijknamige golf, heeft het de drukste haven van Griekenland. Of men nu wil slenteren, winkelen of bezienswaardigheden wil bezoeken, de stad heeft keuze volop. Het hoger gelegen deel van de stad, ook wel Ano poli genoemd, heeft de charme van een oosterse stad en bestaat uit smalle straatjes en huizen met kleine stadstuinen. Het lager gelegen deel is echter het meest bekende deel van de stad. Hier zijn de brede straten omzoomd met bomen, de boulevard die bekend staat als de paralía, pleinen en schaduwrijke parken.

In 1917 werden veel bouwwerken binnen de stadswallen, daterend uit de middeleeuwen, door een brand verwoest. Gelukkig waren er nog een aantal intact of konden hersteld worden. De Turkse bazaar is grotendeels gerestaureerd, zoals bijvoorbeeld Bezesténi, waar nu luxe winkels gevestigd zijn. De Modiano, een overdekte markthal, is genoemd naar de joodse familie die er ooit eigenaar van was. Ten westen ervan liggen de beste ouzerí’s, gelegenheden waar voornamelijk ouzo geschonken wordt die worden vergezeld van kleine gerechten. Het beroemde Aristoteles-plein met legio cafeetjes en bouzoukibars, waar de Rembétika melodieën, die hun oorsprong in deze stad hebben, weerklinken. Winkelen en rondslenteren rondom het Aristoteles-plein of de wat chiquere Tsimiski-straat is een leuk tijdverdrijf. De mondaine cafés en trendy restaurants vragen om een bezoek.

Ook voor de cultuurlief hebbers is de stad interessant. Het heden en verleden zijn in Thessaloníki naadloos met elkaar verweven. In de benedenstad liggen de meest belangrijke bezienswaardigheden niet ver van elkaar verwijderd. Het Archeologisch Museum bevat vele schatten, die een goed beeld geven van de geschiedenis van de stad. De hoofdstraat Egnatía is aangelegd door de Romeinen en hier staat de triomfboog van Galerius die door de gelijknamige keizer in 303 ter ere van zijn overwinning op de Perzen in 297 is gebouwd. De witte toren is een overblijfsel van de 8 kilometer lange stadsmuur die in 1430 door de Turken is gebouwd. Nu is er in de ronde kamers een collectie Byzantijnse iconen te zien. Van de vele 5e eeuwse basilieken zijn er nog maar twee over, de Acheiropoiïtos en de Ágios Dimítrios, die bijzondere mozaïeken bevatten. De grootste kerk van Griekenland is de Agía Sofía uit de 8e eeuw.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten