Overzicht zeilen
Home > Káti Állo> Zeilen> Saronische Eilanden

Zeilen Saronische Eilanden

De zee, ingesloten tussen het gebied van Athene en de Pelopónnesos, is de Saronische Golf. Hierin liggen als belangrijkste eilanden Aegina, Angistri, Poros, Hydra en Spetses, omringd door een aantal kleinere. Alle eilanden liggen heel dicht bij elkaar wat het een interessant gebied maakt met veel aanlegplaatsen op slechts korte vaarafstand van elkaar. Door de ligging hebben deze eilanden in het verleden een grote rol gespeeld in diverse strijdtonelen. Op een steenworp van Athene en de Pelopónnesos vormen de eilanden een schitterend vaargebied met een scala aan mogelijkheden voor een zeiltocht langs natuur, cultuur en gastvrije mensen. Deze levendige eilanden hebben elk een eigen karakter wat een verblijf in dit gebied extra aantrekkelijk maakt.

Aegina

Het eiland wat het dichtst gelegen is bij Athene. Vandaar dat veel bewoners van deze stad in de weekenden hun toevlucht nemen tot dit mooie eiland. Er zijn vele bezienswaardigheden in de vorm van tempels. Volgens de oudheid hebben de goden hier hun zetel gehad. Verder is het eiland goed bedeeld met prachtige vissersdorpen en een gevarieerde natuur.

Angistri

Gelegen ten westen van Aegina met een oppervlakte van 12 km². Voornamelijk Atheners brengen hier hun vrije dagen door. Op dit onbedorven eiland wordt de schaduw gegeven door de ontelbare pijnbomen. De haven is niet een bedrijvige vissershaven maar meer een ’parkeerplaats’ voor de ferryboot. Het water is hier ongelooflijk helder en schoon. Kortom, Angistiri is het best bewaarde geheim van de Saronische Golf.

Poros

Dit vulkanische eiland is slechts 350 meter gescheiden van het vasteland van de Pelopónnesos en wordt als het ware hiervan gescheiden door een soort kanaal. Het eiland is een plaatje door de kleurrijke, karakteristieke architectuur. De blauw met witte huizen getuigen van een echte eilandsfeer. Zo klein als het eiland is zijn er toch diverse bezienswaardigheden zoals het klooster van Zoodochos Pigi en de ruïnes van de tempel van Poseidon. De vele zandstranden bieden een schitterend uitzicht als de boot voor anker gaat.

Hydra

Hydra is het meest kunstzinnige eiland van de Saronische eilanden en geheel autovrij. Het is een ontmoetingsplaats voor artistiekelingen en kunstliefhebbers. En niet alleen om elkaar hier te ontmoeten maar ook om wat er allemaal te zien is. Het rotsige eiland is weliswaar niet zo goed toebedeeld met mooie zandstranden, maar de mooie kloosters en kerken vragen hier om een bezoek. De haven met de vele terrassen wordt gerekend tot de meest gezellige van Griekenland. Het rijke verleden sinds de 18e eeuw is op Hydra duidelijk zichtbaar.

Spetses

Dit eiland is gelegen in de ingang van de Argolische Golf. Het warme groen van de met pijnbomen bedekte berghellingen vallen al van verre in uw zichtveld. Ook op dit eiland is men niet gecharmeerd van gemotoriseerd verkeer. De bewoners verplaatsen zich dan ook regelmatig met een paardenkoets. De haven van Dapia was de ontmoetingsplaats van alle belangrijke admiraals en potentaten die een rol speelden in de Onafhankelijksoorlog in 1821. De kanonnen in deze haven getuigen hier nog van. De vele stranden die dit eiland rijk is, zijn vaak alleen per boot bereikbaar, met als gevolg dat de rustige stranden hier voor het oprapen liggen.

Pelopónessos

Een goede benaming voor dit deel van het vasteland is de Schatkamer van Griekenland. De culturele overblijfselen van weleer liggen verspreid over dit deel van Griekenland en vertellen de verhalen en mythen van die tijden. De routesuggestie gaat langs Epidáurus, tegenover Angistri, waar het grote openluchttheater nog steeds menigeen versteld doet staan. De akoestiek van dit 2200 jaar geleden gebouwde theater is perfect. Op de route ligt ook de oude stad Náfplion met het schitterende oude centrum en de Bourzi voor de kust. En natuurlijk mag Monemvasiá niet ontbreken op deze route langs de kust van de Pelopónnesos. Deze aan zee gelegen stad is op een hoogte van 300 meter op de rotsen gebouwd en ligt verscholen achter een rotsklomp. Zo is deze stad uit strategisch oogpunt vanaf land bijna niet zichtbaar. Natuurlijk ontbreekt ontspanning ook niet op het vasteland. Porto Heli is een moderne badplaats, gebouwd rondom een natuurlijke haven.

keyboard_arrow_leftkeyboard_arrow_right

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten