Vakantie Andros

Andros is het meest noordelijk gelegen eiland van de Cycladen. Kyklos betekent in het Grieks cirkel en de eilanden zijn dan ook als het ware als een cirkel rondom het centrale eiland Dilos gegroepeerd. Het eiland is in tegenstelling tot veel van de andere Cycladische eilanden heel groen.

Andros wordt ook wel het eiland van de bronnen genoemd. En die zijn er dan ook in overvloed. Het groene binnenland is doorspekt met bronnen en bergstroompjes, omgeven door een rijkelijke begroeiing. Bovendien beschikt Andros over prachtige stranden. Het ontbreken van het grote toerisme, en daardoor het behouden van de kleinschaligheid, maakt het plaatje compleet. Kortom, een aanwinst voor ons programma van vakantiebestemmingen.

Lees verder

Vakanties op Andros

Bezienswaardigheden

Andros kent mooie, bijzondere bezienswaardigheden. Zowel aan de kust als in het binnenland valt er genoeg te ontdekken. Van cultuur tot de prachtige natuur. We zetten graag de mogelijkheden voor u onder elkaar.

Bekijk
Bezienswaardigheden op Andros

Dorpen

Andros kent gezellige plaatsen waar men zich kan laten verrassen door de gastvrije bewoners die men tegenkomt. In een aantal van deze plaatsen liggen onze accommodaties. Maak kennis met deze dorpen en de enkele tavernes en winkeltjes die ze rijk zijn.

Bekijk
Dorpen op Andros

Wandelen

Andros kent een prachtige natuur die zich uitstekend leent voor een wandeling. Griekenland kent vele hoogteverschillen, dus een goede conditie en stevig schoeisel zijn aan te raden.

Bekijk
Wandelen op Andros

Autorondreis

Een autorondreis door Griekenland is dé manier om Griekenland te ontdekken. U komt op vele bijzondere plaatsen en uiteraard worden de trekpleisters niet overgeslagen. Een autorondreis is de ideale combinatie van rust, cultuur, natuur en het beleven van de Griekse gastvrijheid.

Bekijk
Autorondreis op Evia

Combinaties

De Griekse eilanden lenen zich uitstekend voor het combineren van bestemmingen. Het combineren van diverse bestemmingen tijdens één reis zorgen voor een veelzijdige en verrassende vakantie. We geven u graag de opties.

Bekijk
Combinaties met Andros

Excursies

Om uw verblijf op Andros nog aangenamer te maken, biedt Ross Holidays in samenwerking met onze agent excursies aan. U bezoekt unieke plaatsen, waar niet iedereen zomaar terecht komt. Graag geven wij u alvast wat informatie over het aanbod.

Bekijk
Excursies op Andros
/bestemmingen/andros/fotos-van-gasten
/bestemmingen/andros/interactieve-kaart

De geschiedenis van Andros

Door de strategische ligging in de Egeïsche Zee was het eiland al sinds vroege tijden bewoond en lag het met regelmaat onder vuur van volken van buitenaf. In de loop der tijd was het eiland tevens bekend onder de naam Gávros en Hydroússa. Dit laatste waarschijnlijk op basis van de aanwezigheid van de vele bronnen op het eiland.

Resten van bewoning van het eiland gaan terug tot zelfs voor de 9e eeuw v.Chr. Men gaat ervan uit dat het eiland toen bevolkt werd door de Feniciërs en Kretenzers. Maar ook andere volken hebben hun sporen hier achtergelaten. In Zagora, in het zuidwesten van het eiland, zijn overblijfselen gevonden van een stad met kenmerken van de Leeuwenpoort in Mycene. Tevens zijn er stukken van een stadsmuur, tempel en particulieren woningen gevonden. Het eiland maakte zijn grootste welvaart door in de tweede helft van de 8e eeuw v.Chr. Andros ondersteunde het leger van Halkidikí bij de kolonisatie van Noord Griekenland in de 7e eeuw v.Chr. Later werd het eiland een onafhankelijke stadsstaat, dat viel onder het bestuur van Dílos.

Door het belang dat verschillende volkeren meenden te moeten beheersen, overkwam Andros hetzelfde lot als de andere Griekse eilanden en het vasteland. En zo volgden door de loop van de eeuwen de Romeinse, Venetiaanse en Ottomaanse overheersing elkaar, veelal gepaard gaande met bloedige strijd, op.

Onder de Ottomanen kende Andros een zekere vorm van zelfstandigheid. Zij hadden daarvoor privileges en konden hun handel ten uitvoer brengen. Het was de Turken van hogerhand verboden de bewoners van Andros slecht te behandelen of hen te willen bekeren tot de Islam. Het werd hen zelfs toegestaan om hun eigen religie en tradities te houden. Hierdoor zijn enkele kerken en kloosters uit die periode nog in redelijk goede staat gebleven. Toch was men na verloop van tijd de Ottomaanse overheersing zat. Er ontstond een geheim genootschap dat zich tegen de Turken keerde. Op 10 mei 1928 was de revolutie een feit. Van 1920 tot 1930 ontwikkelde Andros zich tot tweede havenstad van Griekenland. De Tweede Wereldoorlog zorgde dat dit aanzien weer in verval geraakte. De bezetting door de Italianen en de Duitsers zorgde er tevens voor dat er bombardementen waren en een deel van de hoofdstad werd vernietigd. Gelukkig hebben een aantal gebouwen het oorlogsgeweld overleefd en heeft de stad een historisch aanzien.

Ondertussen werd de god Diónysos als de beschermheilige van het eiland gezien. Deze god stond voor vruchtbaarheid en was vooral bekend vanwege zijn vrolijke karakter die de wijn met veel plezier tot zich nam. Hij zorgde voor goede oogsten van de druiven en waar hij kwam, was het feest. Dat de innerlijke mens nog steeds goed verzorgd wordt op het eiland is een feit. In de tavernes gaan de maaltijden vergezeld van lokale drank of wijn nog steeds gretig van de hand. Wat dat betreft hebben de vreemde overheersers de bevolking van Andros nooit klein kunnen krijgen. Overigens heeft het dorp Senéti de reputatie om zijn geschiedenis in het maken van wijn.

Lokale gerechten op Andros

Fourtaliá is een omelet van Andros, echter het is niet een doorsnee omelet met worstjes en aardappelen. Dit gerecht vraagt om specifieke ingrediënten, waardoor de grootte van de pan erg belangrijk is om het gewenste eindresultaat te verkrijgen.

Ingrediënten
– 1½ kilo aardappelen
– 8 eieren
– 7 worstjes (origineel natuurlijk die van Andros, maar u kunt vergelijkbare, pittige worstjes gebruiken)
– Majoraan, munt, peper en zout
– Varkens vet of reuzel voor het bakken van het omelet. Dit wordt op Andros hiervoor gebruikt om een speciale smaak aan de omelet te geven.

Bereidingswijze
Schil de aardappelen en snij ze in niet te dikke plakken. Varkensvet of reuzel in een diepe koekenpan doen en de worstjes aanbraden. Maak met een vork gaatjes in de worst zodat het vocht uit de worstjes kan. Als de worstjes gaar zijn, ze uit de pan nemen en nog wat varkensvet of reuzel toevoegen aan het achterblijvende bakvet, zodat hier de aardappelschijfjes in kunnen worden gebraden. Van tijd tot tijd keren zodat alle kanten goudbruin worden. De eieren in een mengkom tot een beslag kloppen. Zout, peper, majoraan en munt toevoegen aan het beslag. Worstjes in plakken snijden en aan de pan met gebakken aardappelen toevoegen. Eiermengsel in de koekenpan, over de aardappelen en de worst gieten en tot een dikke koek laten bakken. Eet smakelijk!

Andere producten en recepten van Andros

De gastronomie van Andros maakt veel gebruik van lokale producten. Lamsvlees, maar ook varkensvlees zijn erg populair op Ándros. Melk, maar ook melkproducten zoals kaas en yoghurt) en allerlei soorten glikó tou koutalioú, het zogenaamde zoet van de lepel, zorgen voor fraaie variaties in de gastronomie. Het zoet van de lepel zijn vruchten die in suiker gekonfijt worden en in kleine hoeveelheden, op een lepel, dat bij de koffie of na de maaltijd geserveerd wordt. Vruchten die gebruikt worden zijn vijgen, kersen, sinaasappel, mandarijn, rozenbottel enzovoort. Vaak wordt de vrucht niet ontdaan van zijn schil, maar wordt deze ook gebruikt. Het resultaat is heerlijk!

Vlakbij de taxistandplaats in Bátsi, Andros zit een winkel van de agrarische vrouwen coöperatie waar glikó tou koutalioú van verschillende soorten fruit te koop zijn, alsmede marmelades, etc.

Kazen

Armeksiá of Petrotí
Deze kaas is gemaakt van geiten– of koeienmelk. In vroeger tijden plaatse men deze kaas op een steen en bedekte men de bovenkant ook weer met een steen. De naam van de kaas is hiervan ook afgeleid; pétra is het Griekse woord voor steen. Men liet de kaas ‘s nachts staan zodat al het vocht door de druk van de stenen uit de kaas werd geperst. Het is een verse, zachte kaas.

Voláki
Droge, harde en zoute kaas die geschikt is om te raspen voor diverse pastagerechten. Het droogproces neemt ongeveer een maand in beslag en van tijd tot tijd wordt de kaas gekeerd zodat alle kanten goed kunnen drogen. Als de kaas goed gedroogd is, verliest hij zijn witte kleur en wordt hij gebroken wit, zoals de kleur van boter.

Malaxtó
Zelfde soort kaas als de Armeksiá-kaas, echter met zout bewerkt. Nadat de kaas bedekt wordt met een in raki, een lokaal gestookte sterk alcoholische drank, gedrenkte doek. De raki zorgt uiteraard voor een specifieke, eigen smaak.

Manoúsos
In kleine hoeveelheden gemaakte kaas, die alleen op Ándros wordt geproduceerd. Het is een zachte, verse, witte kaas.

Chlorotíri
Deze kaas is een ongezouten kaas en niet droog omdat de kaas slechts gedurende 10 dagen ligt om uit te lekken. Deze kaas wordt vooral gebruikt in gerechten zoals bijvoorbeeld tirópita.

Kopanistí
Zachte kaas van koeienmelk, die als ‘cheese spread’ op brood gegeten kan worden.
Vleesproducten

Loútza
Dit is een varkenslapje zonder bot en zonder vet, dat gedurende 24 uur in een dikke laag zout wordt gelegd. Na deze periode wordt het achtergebleven zout verwijderd en wordt het vlees bestrooid met tijm, peper en oregano en tot slot hangt men het vlees voor ongeveer 20 dagen in de droge lucht.

Worstjes
De worstjes op Ándros zijn gemaakt van varkensvlees, wijn, sinaasappel en anijs. Deze worden ook in de droge lucht gedroogd.

Lampriatis
Een andere specialiteit van Ándros die tijdens het Grieks-Orthodoxe paasfeest wordt gegeten, is de lampriatis; gevuld lam uit de oven. De vulling bestaat uit rijst, kaas en spinazie.

Zoetigheden

In veel delen van Griekenland wordt niet alleen van fruit, maar soms ook van groenten glikó tou koutalioú, zoet van de lepel, gemaakt door het fruit of groente in water met een grote hoeveelheid suiker te koken. De vruchten/groenten worden in hun siroop in potten geweckt en worden bij speciale gelegenheden op een lepel met siroop geserveerd met een glas water, bij de koffie of na het eten. Zo ook op Ándros.

Pampilóni
Dit is een boom die alleen op Ándros groeit en een soort meloenachtige vrucht produceert. Met de schil van de vrucht wordt een glikó tou koutalioú, zoet van de lepel, gemaakt dat pampilóni wordt genoemd.

Citroen
De grote variëteit citroenbomen op Ándros zorgt ervoor dat er twee keer per jaar citroenen kunnen worden geoogst, te weten in de winter en in de zomer. De citroenen hebben een dikke schil welke gebruikt wordt om glikó tou koutalioú van te maken.

Pastéli
Dit is een reep gemaakt van sesamzaad en honing en op Ándros wordt dit op citroenbladeren geserveerd.

Kouféto
Ook dit is een glikó tou koutalioú zoetigheid dat volgens traditie tijdens bruiloften wordt geserveerd. Het wordt gemaakt door amandelen heel langzaam in honing te koken.

Recept

Glikó tou koutalioú van rozenblaadjes
We plukken een roos en maken deze goed schoon door de bloem blaadje voor blaadje af te pellen. De blaadjes in een glas doen en aandrukken. Blaadjes toevoegen totdat het glas vol is. Ongeveer 5 glazen op deze manier vullen.
Daarna de rozenblaadjes in een pan doen en 5 glazen suiker toevoegen. Met de handen de suiker goed met de rozenblaadjes mengen, totdat alle rozenblaadjes goed doordrenkt zijn met het sap van de blaadjes en de suiker.
Vervolgens 2 glazen water toevoegen en het langzaam laten koken totdat er een soort stroopachtige substantie ontstaat. Een glas citroensap toevoegen en de pan van het vuur nemen. De inhoud van de pan in een weckpot gieten en de de pot zonder deksel laten afkoelen. Er komt een soort vlies op de vloeistof nadat het is afgekoeld. Dan de deksel op de weckpot doen en op een koele plaats bewaren tot gebruik.

Over Andros

De eilandengroep ten oosten van het vasteland, ten oosten van Athene, wordt de Cycladen genoemd. Deze groep bestaat uit zo’n 220 eilanden en eilandjes waarvan Andros het meest noordelijk gelegen is. Zoals iedere eilandengroep hebben ook de Cycladen hun eigen karakter. De witte huisjes met blauwe deuren en luiken zijn hier sterker vertegenwoordigd dan waar ook in Griekenland.

De naam Cycladen is afgeleid van Kyklos, wat in het Grieks cirkel betekent. Alle Cycladische eilanden zijn in een soort van cirkel rondom het eiland Dílos gelegen, wat in de Oudheid hét centrum van het Griekse heiligdom was. De goden Apollo en Artemis zijn volgens de Griekse mythologie op dit eiland geboren. Nog steeds is dit eiland een groot openlucht museum. Maar daarover later meer. Overigens komt ook de naam van het eiland voort uit de Griekse mythologie. Het eiland zou vernoemd zijn naar de kleinzoon van Apollo, Andros of Andréas.

Zoals gezegd is Andros het meest noordelijke eiland van de Cycladen. Tevens ook een van de meest groene en begroeide eilanden van deze groep. De meeste Cycladische eilanden zijn kaal en rotsachtig, terwijl twee van de eilanden, te weten Milos en Santorini, vulkaaneilanden zijn. Maar Andros kent dus een rijke vegetatie en slechts de toppen zijn onbegroeid. De tocht met de ferryboot langs de kust doet anders vermoeden, maar wanneer men het eiland betreedt, valt de vegetatie direct in het oog. Met een oppervlakte van 374 km² is Andros het tweede grootste eiland van de Cycladen. En we kunnen stellen dat al deze vierkante kilometers de moeite waard zijn.

Het eiland van de bronnen

Andros is een bergachtig eiland. Er zijn vier hoogtes te onderscheiden die zich langs de verticale as van het eiland schakeren. De hoogste top is Profítis Ilías met 997 meter en steekt vanaf het midden van het eiland trots zijn kop de hoogte in. Het eiland is gezegend met groene hellingen vol fruit- en olijfbomen, watervallen, bergstromen en een oneindig aantal bronnen met water van hoge kwaliteit. Men zegt wel dat op Andros het meest zuivere water uit de bronnen uit de aarde omhoog komt. Op diverse plaatsen zijn tappunten en velen vullen hun flessen met dit water of drinken een slok en wassen hun handen en gezicht ermee. Overigens wordt dit water ook gebotteld en in heel Griekenland op de markt gebracht. De lokale bevolking van Andros is vaderlandslievend genoeg om alleen dit water te serveren in de lokale tavernes. En geef hen eens ongelijk.

Vanwege de bodemgesteldheid van Andros is het eiland een botanisch paradijs. Met name het oosten is rijk bedeeld met een gevarieerde plantengroei. Vanwege de vele bronnen op dit deel van het eiland, heeft de weelderige flora hier ongekende vormen aangenomen. In de dalen van de valleien zijn het vooral de bomen van appels, vijgen, amandelen, olijven en de moerbei die de boventoon voeren. Tegen de berghellingen zijn er ook oleanders, cipressen en populieren te zien. Op de toppen zijn het veelal struiken en heesters die groeien en zijn ook delen onbegroeid ten gevolge van de rotsachtige ondergrond en de meltemi. Ook bloemen laten zich veelvuldig zien op Andros. Wilde orchideeën, anemonen, klaprozen en irissen strijden om wie de mooiste is. Enkele zeldzame plantensoorten komen in het bijzonder voor op de hellingen van de berg Pétalo zoals bepaalde anjersoorten en sneeuwklokjes die zelfs alleen op Andros en Tinos, het eiland ten zuiden van Andros gelegen, voorkomen.

De kustlijn is rotsachtig en steeds onderbroken door prachtige stranden, soms in verscholen baaien. Die aan de westkust zijn gemakkelijk bereikbaar en bieden menig zonaanbidder een aangenaam verblijf. De kust aan de oostkant kent hoge kliffen. Ook daar zijn tussen de rotsen kleine en beschutte baaien, echter zijn deze niet allemaal met de auto bereikbaar. Een aantal ervan zijn alleen vanaf zee toegankelijk en anderen moeten te voet benaderd worden. Andros kent enkele stranden die met de Blue Flag gewaardeerd zijn. Dit zijn de stranden van Batsí, Psíli of Chrissí Ámmos en Ágios Pétros. Maar ook andere stranden zijn de moeite meer dan waard. We noemen hier Fellós aan de westkust of Órmos aan oostkant van Andros, waar vooral windsurfers hun hart op kunnen halen. De bekende stranden zijn voorzien van parasols en ligbedjes, maar er is ook een groot aantal dat de ongerepte en wilde schoonheid tentoonspreidt. In alle gevallen geldt dat een duik in het heldere en verfrissende water een mens herboren laat voelen.

Verspreid over het eiland zijn enkele duiventillen. Deze zijn op een speciale manier gebouwd en op het ernaast gelegen Tinos komen ze nog vaker voor. Maar ook op Andros zijn ze een veelgezien bouwwerk. Echter in een minder gecultiveerde vorm.

Beleef Andros 360 graden

Interactieve kaart

Accommodaties
Plaatsen
Bezienswaardigheden
Stranden
Luchthavens

Deel met vrienden of reisgenoten

Om Rossholidays.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid Akkoord