Donkey Rescue

Corfu

Op de noordelijke helft van Corfú is sinds 2004 een ezelopvang gevestigd. De Engelse Judy Quinn startte er destijds mee en in de loop der jaren zijn inmiddels zo’n 400 ezels dit station gepasseerd. Het draait geheel op vrijwilligers en momenteel zijn er zo’n 50 ezels ter verzorging aanwezig.

Het doel is om oude ezels een goed pensioen te geven, zieke ezels kans op genezing, gewonde ezels mogelijkheid van herstel en mishandelde en in de steek gelaten ezels veiligheid en vertrouwen terug te geven. De opvang is afhankelijk van donaties en gevestigd in Doukades, net voor Paleokastritsa.

Tsipouro


Toen Ashley en Annet eerder dit jaar een bezoek brachten aan het opvangcentrum voor zieke en zwakke ezels op Corfu, was alles in orde met Tsipouro. Zoals u wellicht nog weet hebben wij deze ezel in oktober 2013 geadopteerd en kwam hij zijn kwalen goed te boven. Echter is hij plotseling toch geveld door nieuwe bacteriën die hem helaas het leven hebben gekost. Met pijn in het hart gingen Esther (hostess voor de gasten van Ross Holidays op Corfú) en Barbara (manager van Atropa Travel op Corfú en lokaal vertegenwoordigster van Ross Holidays) na het bericht richting de opvang. Alle moeite ten spijt heeft hij het niet gehaald.

Het verdriet was groot, maar toch hebben we besloten te kijken of we wellicht een andere ezel konden helpen. De financiële nood is groot en alle hulp is welkom. Dus ondanks de droevige berichten rondom Tsipouro, kunnen we met enige blijdschap verkondigen dat we een andere ezel gaan helpen om een fijne oude dag te hebben. Haar naam is Kopella.

Welkom Kopella


Kopella is een van de kleinste ezels uit de opvang. Ze is in augustus 2012 gekomen uit Liapades waar ze tijdens het werk voor de familie een blessure aan haar poot opliep. De familie wilde haar in laten slapen omdat ze de werkzaamheden niet meer kon verzetten. Na enkele maanden in de opvang was haar poot weer redelijk in orde, maar voor zwaar werk was ze niet meer geschikt. Men kwam er al snel achter dat ze leed aan zware bloedarmoede. Ook nu nog moet ze ijzersupplementen en injecties met ijzer krijgen om gezond te blijven.

Kopella had direct een klik met Esther, volgde haar voortdurend en kwam bij haar voor een knuffel als Esther haar weg maar even stopte. Dus feitelijk koos Kopella voor ons. Bij het afscheid volgde ze Esther en Barbara tot aan het hek alsof ze hen uitzwaaide. Ze droeg ‘franjes’ voor de ogen, ter bescherming tegen vliegen en muggen. Deze zorgen namelijk voor lelijke infecties. De zomer is te warm om andere middelen te dragen en hiervan hebben de ezels weinig tot geen hinder.

Update 30 januari 2015Kopella en Schmoo


Sinds wij Kopella in 2014 hebben geadopteerd, gaat het steeds beter met haar. Ze is een blije ezel en als Barbara Pachi een bezoek brengt, worden alle ezels extra blij. Als zij erheen gaat, zorgt ze altijd voor een flinke voorraad lekkers voor de ezels die in het rescue centrum worden verzorgd door Judy Quinn. Samen met Christos bezorgen zij de ezels een onbezorgde oude dag.

Ook is er een hond aanwezig, genaamd Schmoo. Deze hond heeft de bijzondere gave dat zij ruikt wanneer een ezel ernstig ziek is. Zij is zelf een geredde hond en als een ezel gezondheidsproblemen heeft, wordt zij een bewaker van de zieke ezel en verdedigt het beestje tegen invloeden van buitenaf. Geen andere hond accepteert ze in de stal en blijft aan de zij van het zieke dier. Als de ezel toch bezwijkt aan de problemen, begint ze te janken met lange uithalen en blijft ze bij het dier totdat het begraven is. Om dan pas weer haar eigen leven op te pakken. Judy en Christos beshouwen Schmoo als de beschermengel van de ezels en zal dan ook te allen tijde in het centrum blijven. Schmoo is blind aan haar linkeroog en heeft zelf ook medicatie nodig om erger te voorkomen.

Update 4 oktober 2017Tot onze grote spijt hebben we een tijd geleden ook afscheid moeten nemen van Kopella, maar omdat we zo onder de indruk zijn van alle hulp die Corfu Donkey Rescue biedt aan deze ezels, willen we dit initiatief toch graag blijven steunen.

Toen Rosanna afgelopen zomer een bezoek bracht aan het Corfu Donkey Rescue, werd ze bij binnenkomst meteen begroet door een vrolijke ezel. Ze wilde graag geaaid worden en het werd al snel duidelijk dat ze heel erg genoot van alle aandacht. Toen Rosanna haar mocht voeren, was ze al helemaal niet meer bij haar weg te slaan. Zo werd besloten om Hancy te adopteren uit naam van Ross Holidays; een rustige en lieve ezel die erg openstaat voor contact.

op de kaart

Accommodaties op Corfu

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten