Corfu-stad

Corfu

De stad vormt het middelpunt van het eiland en is met recht een hoofdstad. Opvallend zijn de hoge, klassieke huizen in de oude stad tussen het Oude Fort (Paleo Frourío) en het Nieuwe Fort (Neo Frourio), waar het achter de wallen veilig was gedurende de tijden van strijd.

  • Corfu-stad1
  • Corfu-stad2
  • Corfu-stad3
  • Corfu-stad4
  • Corfu-stad5
  • Corfu-stad6
  • Corfu-stad7
  • Corfu-stad8
/

De oude stad


In de oude haven zoeken de vissersboten een plaatsje om aan te meren. De veerboten uit Italië kiezen verderop een ligplaats in de nieuwe haven. In de oude stad zorgen de hoge statige panden voor natuurlijke schaduw in de smalle straten, waardoor het zelfs op warme dagen goed toeven is in de stad. De Spianada is de open ruimte tussen het fort en de stad. De belagers van vroeger waren goed te zien en konden zo onder vuur genomen worden. Na een wandeling strijkt menig bezoeker neer onder de arcaden van het Liston. De Lesseps is de bouwer van deze bogengalerij en heeft hiermee een kopie neergezet van soortgelijke bouwwerken in Parijs om heimwee naar zijn vaderland te voorkomen. Deze Franse architectuur is overigens mede ontwikkeld door invloeden van de oude Griekse bouwkunst. Het park heeft een plein en een muziekpodium. Het grasveld is van oorsprong een cricketveld en is een overblijfsel van de Britse overheersing.

Achter het Liston zijn de smalle winkelstraten. Meer winkels bevinden zich in de Alexandrasstraat, een prachtige laan omzoomd door bomen, die uitkomt aan het San Roccoplein en de zee. In de stad prijkt de toren van de kerk van de Agios Spiridon (17e eeuw). Het plafond van de kerk heeft prachtige schilderingen en vergulde lijsten. De beschermheilige is de van oorsprong Cypriotische aartsbisschop Spiridon. Na zijn dood heeft zijn geest bijgedragen aan het overwinnen van de Turken, de pest en de grote hongersnood. Overigens worden nog steeds veel jongens naar deze heilige vernoemd en is Spiros een veelgehoorde naam op Corfu.

Er zijn diverse pleinen in de stad waar vaak de mogelijkheid is voor een drankje of om wat te eten. De Corfioten zijn gek op koffie dus kafenions, zowel de ouderwetse als de moderne versie, zijn er volop. Steeds wordt u omringd door de sfeer van de oude stad met de hoge, kleurrijke panden en de marmeren straten.

op de kaart

Accommodaties op Corfu

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten