Terug naar Evia
Home > Evia > De stranden van Evia

De stranden van Evia

Het eiland Evia heeft zoveel kilometers kustlijn, dat het verwonderlijk zou zijn als er niet ontelbare stranden aan zouden grenzen.

En wat voor stranden! De stranden van Evia zijn veelal idyllisch en in allerlei variaties; van druk tot welhaast privé. Maar altijd voorzien van kabbelende golven en kristalhelder water. De kustlijn in het zuidelijke gedeelte van Evia kent een verscheidenheid aan baaien. De stranden op dit gedeelte van het eiland zijn prachtig en de combinatie met het blauwe, kristalheldere water van de Egeïsche Zee maakt het tot een oase tijdens de zomermaanden. De stranden aan de oostelijke kust hebben een meer rotsachtige zeebodem in vergelijking met die van de noord- en westkust, die vaak bestaan uit zand en vrij ondiep zijn. Er zijn tal van baaien die geschikt zijn om te zwemmen of te zonnebaden. Zonder twijfel zijn de stranden aan de zuidkust allemaal even prachtig.

Ga direct naar de interactieve kaart

Het Vithouri-strand

Het Vithouri-strand ligt in de directe omgeving van Limni en is een van de meest opmerkelijke stranden in het noorden van Evia. Het wordt aan beide kanten beschut door imposante rotswanden. Het water is er kristalhelder en hoge rotsen houden het koel. Het kleine strand is een populaire plaats voor de Grieken.

Het Rovies-strand

Vanaf het Rovies-strand kunt u een prachtige zonsondergang bewonderen. Het is een van de meest romantische plekjes van Evia. Het lange strand strekt zich uit langs de kust en is omringd door groene natuur. Door de kiezelachtige ondergrond heeft het water een rijke schakering aan blauwe tinten.

Het Edipsos-strand

In Edipsos bevinden zich ruim 75 natuurlijke bronnen, variërend van warm water tot drinkwaterbronnen. Het thermale water stroomt continue via de rotsen naar de zee, wat ervoor zorgt dat het zeewater bij het Edipsos-strand het gehele jaar verwarmd is. Een mooie afsluiting van een bezoek aan Edipsos.

Het Agios Nikolaos-strand

Op circa een kilometer van het Edipsos-strand bevindt zich het Agios Nikolaos-strand, niet te verwarren met het Agios Nikolaos-strand in het noordoosten van Evia. Een geliefd strand, mede door het kristalheldere water en de levendigheid die zich rondom het strand bevindt.

Het Gialtra-strand

Aan de kust van het bergdorp Gialtra bevindt zich het strand van Loutro-Gialtra. Het ligt beschut in een prachtige, groene baai waardoor het water altijd glad als een spiegel is. Voor een aangename middag aan het strand een top locatie.

De stranden van Lichadonisia

Deze kleine groep van eilanden tussen het vasteland en Evia is het best bewaarde geheim van dit gebied. De vergelijking met de Seychellen is niet verwonderlijk gezien de witte stranden en het azuurblauwe water. Per excursieboot of watertaxi wordt voornamelijk naar de stranden Strongili en Manolia gevaren. Het heldere water biedt een uitstekende mogelijkheid voor duiken en snorkelen. En het zou zomaar kunnen dat zeehonden uw tocht vergezellen.

Het Agios Georgios-strand

Op loopafstand van het gelijknamige dorp ligt het strand dat ook wel Gouden Strand genoemd wordt. De kleuren van het zand in combinatie met de kiezels, her en der verspreid over het strand, in combinatie met het heldere, turkooise water vormen een rijk pallet aan kleuren. Dit alles wordt omzoomd door pijnbomen, die een natuurlijke schaduw bieden.

Het Sarmas-strand

Op korte afstand van het dorp Agios Georgios bevindt zich het Sarmas-strand. Dit strand is op de meest westelijke punt van het eiland gelegen en heeft kristalhelder water dat wordt omgeven door goudkleurig zand, waardoor dit strand zeer geliefd is.

Het Agiokampos-strand

Dit strand wordt in de zomermaanden vooral door de Grieken graag bezocht. Een onvervalste Griekse levendigheid is karakteristiek voor dit strand en het gelijknamige dorp. Het zonnebaden even zat? In de directe omgeving van het strand bevindt zich het museum Nautilus, waar men een kleurrijke collectie stenen, zeefossielen en schelpen tentoonstelt, verzameld uit vele wereldzeeën.

Het Kanatadika-strand

Het begint eentonig te worden, maar ook dit strand is weer fantastisch. Het weidse zicht op het ertegenover gelegen vasteland en de zuidpunt van Pilion maken een dagje strand tot een waar genot. De tavernes aan de rand van strand zorgen voor het innerlijke genot.

Het Pefki-strand

Ross Holidays heeft Pefki gekozen als centrale plaats voor een vakantie op het noordelijk deel van Evia. Deels door de aanwezigheid van een levendige boulevard met verschillende terrassen en tavernes, anderzijds vanwege het langgerekte strand. Een lange strandwandeling behoort hier zeker tot de mogelijkheden.

Het Psaropouli-strand

In het noordoosten van het eiland bevindt zich het Psaropouli-strand. Het vier kilometer lange strand leent zich uiteraard om te luieren aan het water, het nemen van een duik in de aanrollende golven maar ook vissen of snorkelen behoort tot de mogelijkheden. Veel Grieken komen hier tegen de avond om te genieten van het heerlijke eten dat bij de tavernes wordt geserveerd.

Het Agia Anna-strand

Met zo’n negen kilometer aan goudkleurig zand en kristalhelder water is het Agia Anna-strand het langste strand van Evia en zeer vermaard. Door de uitgestrektheid kan men kiezen voor een rustiger of juist een levendiger deel. Het groene achterland bestaat uit olijf- en pijnbomen en platanen. Ook hier zijn tavernes aanwezig om de dorst en de honger te stillen.

Het Chrissi Ammos-strand

Vlakbij de havenplaats Marmari ligt het zandstrand van Chrissi Ammos. Voor de kenners is dit direct aanleiding om te beseffen dat het hier moet gaan om een mooi strand. De letterlijke betekenis is namelijk gouden strand. De unieke vorm ervan is wat dit strand zo bijzonder maakt. De zandvlakte die vanuit het water vrij komt te liggen, verandert continu door de invloed van wind en zee. Deze plaats is erg geliefd bij wind- en kitesurfers. Bovendien is er vanaf de kustlijn een prachtig uitzicht op de Patali-eilanden. Deze groep van negen eilanden ligt hier voor de kust. Er wordt gezegd dat de Pasja van Karystos hier met zijn harem de wintermaanden doorbracht. Vanaf Marmari varen regelmatig excursiebootjes naar de eilanden.

De Karystos-stranden

Gevormd als een hoefijzer wordt de baai van Karystos omgeven door een lange strook zand van twintig kilometer, waar mooie stranden zich uitstrekken. De kustlijn kent tal van kleine baaien met een eigen karakter, waardoor de omgeving bestaat uit contrasten. Van rustige stranden met ondiep water tot levendige stranden waar het heerlijk toeven is onder een van de vele parasols. Maar ook ruig gevormde kusten zijn hier geen uitzondering. Vanwege de rotsachtige zeebodem en een diversiteit aan schaaldieren die er leeft, is het op sommige plekken prachtig snorkelen. Het water is er overal even helder en schoon. De Karystos-stranden bieden voor ieder wat wils.

Het Kavos-strand

Het Kavos-strand, niet te verwarren met Kavos in het noorden van Evia, ligt in de baai van Karystos. Het is een van de grotere stranden in de baai. In de zomermaanden en weekenden heerst er gezellige drukte op het strand en in de omringende strandtenten. Men kan er prima snorkelen doordat de bodem wat verder in zee rotsachtig is.

Het Bouros-strand

Tien kilometer ten zuiden van de havenplaats Karystos ligt het Bouros-strand. Dit strand heeft her en der verspreid wat rotsen. Bouros ligt redelijk beschut, waardoor het water er relatief kalm is. Twintig meter vanaf de kustlijn is de zeebodem rotsachtig. Snorkelen is hier dan ook een aangenaam tijdverdrijf.

Het Potami-strand

Vernoemd naar de rivier die van het dorp Panochori richting zee stroomt, ligt dit strand verscholen tussen indrukwekkende kliffen. Het water is er ondiep en prachtig turkoois. Vanwege de afgelegen ligging, heerst hier zelfs in de zomermaanden aangename rust.

Het Kallianos-strand

Dit strand vormt het eindpunt van een route door de Dimosaris-kloof en dat maakt het een waar paradijs. Ingesloten tussen twee rotsen wordt deze afgelegen baai omzoomd door imposante rotsen en een weelderig begroeide natuur. Een fraaie beloning na een wandeling door de kloof.

Het Schinodavlia-strand

Het afgelegen Schinodavlia-strand kent wilde schoonheid. De basis hiervoor wordt gevormd door de Agios Dimitrios-kloof die eindigt bij dit strand. Het samenspel van de ongerepte natuur en de kust met witte kiezels en azuurblauw water levert een fraai tafereel op.

Het Klimaki-strand

Op ongeveer 1,5 kilometer van het dorp Aghi Apostoli ligt het Klimaki-strand, dat qua natuur veel lijkt op het strand van Kalamos. Het wordt eveneens omgeven door kliffen die tot het water reiken. De baai ligt heerlijk beschut. De combinatie van het witte zand, turkooise water en de omringende heuvels met dennen en pijnbomen ziet er schilderachtig uit. Tavernes in de directe omgeving serveren heerlijke visgerechten.

Het Kalamos-strand

Gescheiden door enkele rotsen die in het water prijken, bestaat dit witte zandstrand uit twee delen. Bij het eerste, vlakke gedeelte is de zee vrij kalm. Het tweede strand doet ruiger aan. Kalamos is nog redelijk onontdekt en het zijn voornamelijk de Grieken uit de omgeving die hier komen voor een ontspannen dagje aan het strand. De omringende heuvels zijn bezaaid met pijnbomen die natuurlijke schaduw verschaffen. In combinatie met de rotsachtige kust ontstaat zo een fraai landschap.

Het Eretria-strand

Het zandstrand van Eretria ligt vlakbij het centrum van de gelijknamige plaats. Het bruist hier van de gezelligheid en vooral de Grieken weten dit strand te vinden. Omzoomd door palmbomen is het dan ook een idyllische plek. Ondanks dat de Grieken hier graag komen, is het alleen in augustus wat drukker en de overige maanden kan men hier genieten van rust. Uiteraard zijn de zondagen wat drukker. Vanaf het strand is er schitterend uitzicht op het eilandje Pezonisi, dat ook vaak droomeiland wordt genoemd. Dit eiland is bereikbaar via een brug.

Als u toch naar dit strand gaat, brengt u dan ook even een bezoek aan Eretria zelf. Tegenwoordig is dit een moderne stad en de tweede in grootte van Evia. Het doet dienst als havenstad. Al in de oudheid was het een welvarend oord. Er zijn een aantal archeologische hoogtepunten.

Het Nea Stira-strand

Gelegen bij het gelijknamige dorp Stira. Het water is hier ondiep en het strand is bedekt met fijn zand. De weg ernaar toe kronkelt via de helling naar beneden waar u uiteindelijk zicht krijgt op de prachtige baai. Het strand is vrij smal en druk bezocht. In de directe omgeving zijn verschillende stranden die hetzelfde karakter hebben, maar minder druk zijn in de zomermaanden.

Interactieve kaart

Open interactieve kaart

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten