De Blue Zone

Ikaria

Ikaria is een van de vijf plekken op de wereld die bekend staan als de Blue Zone, de Blauwe Zone. Zien we daarom zoveel oude mensen op Ikaria? Of is het hun levenswijze die hen oud laat worden? En allemaal nog in goede conditie ook!

De zogenaamde Blue Zone wordt gedefinieerd als zijnde een plek waar statistisch van bewezen is dat mensen een veel grotere kans hebben om de leeftijd van 90+ te bereiken dan op andere plekken. De oorzaak is een combinatie van omstandigheden.

 • agios kyriakos
  Agios Kyriakos
 • faros
  Faros
 • therma
  Therma
 • faros
  Faros
 • agios kyriakos
  Agios Kyriakos
 • faros
  Faros
 • faros
  Faros
 • faros
  Faros
 • raches
  Raches
/

Het ontbreken van stress is een grote factor. De levenshouding van de bewoners van Ikaria is vol rust en horloges worden zelden gedragen. Dit is het verhaal dat de bewoners ons zelf vertelden. En het klopt, vooral de oude mensen dragen deze niet. Op tijd komen is dan ook een issue hier. Een ander onderdeel van gezond oud worden is het etenspatroon wat de bewoners al sinds eeuwen hebben. Zij eten vooral veel groenten, zelf in hun groentetuin verbouwd of in het wild geplukt, bonen, en slechts kleine hoeveelheden vlees en suiker, en meer vis en granen. Een glas wijn erbij maakt het eten compleet. Het zelf verbouwen van de groenten is niet alleen gezond, maar zorgt ook voor de nodige lichaamsbeweging. Want ook dat speelt een rol bij het gezond ouder worden. In de middag wordt er nog steeds gerust. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig een middagslaapje houden, later gezonder zijn tijdens hun ouderdom. Ook sociaal gezien staan ouderen nog hun ‘mannetje’. De ouderen vormen een belangrijk onderdeel in het familieleven. Zo zorgen opa voor de kleinkinderen na school en maakt oma nog dagelijks het eten voor haar familie klaar. Echter dit alles is redelijk gewoon voor alle Griekse eilanden. Wat zorgt dan toch voor deze hogere leeftijd op Ikaria?

Toch schijnt op Ikaria ook de geologie een rol te spelen in de gezondheid van de bewoners. De bodem en de zee bevatten bepaalde mineralen, waaraan gezonde eigenschappen worden toegeschreven. Aan de kust komen op diverse plekken warmwaterbronnen aan de oppervlakte waar de bewoners regelmatig een bad in nemen. Baadt het niet, dan schaadt het niet. Dus bent u op Ikaria en ziet u een dergelijk bron aangegeven staan, schroom niet en neem een duik in het water. En wellicht geeft u dit enkele jaren extra.

op de kaart

Accommodaties op Ikaria

Deel met vrienden of reisgenoten

Deel met vrienden of reisgenoten